Tankesättet är inte nytt. Under 1980-talet testade flera energibolag en prismodell som innebar lägre elpriser under kvällar och helger.
I dag erbjuder inte elbolagen den möjligheten eftersom ingen tror att idén ska ha någon effekt.
Marita Holst tror dock att differentierade elpriser under dygnet skulle få positiva effekter.
– Om man kunde få folk att flytta sin elförbrukning skulle elbolagen slippa använda sig av olja eller kol. Det är förstås svårt att få folk att förändra sin elförbrukning, men om Luleå Energi skulle ha en sådan här prismodell kan åtminstone jag programmera min diskmaskin så att den startar när det är lågt elpris. Jag skulle välja att dammsuga när det är billigt.
Luleå Energi tvekar
Luleå Energi följer Cassandraprojektet, men vd Anneli Sjömark är tveksam till att införa differentierade elpriser.
– Jag tror att hela marknaden, både bland användare och energibolag, har en vilja att minska effekttopparna. Vi har tittat på vilka effekter man kan få via differentierade nätpriser. Det finns dock en sak som talar emot det och det är att energipriserna just nu är mycket låga i Norrbotten. Många av våra kunder har därför valt ett bundet elpris.
– Från annan forskning har vi lärt oss att intresset att följa sin elförbrukning är högt till en början, men sedan återfaller man till sina gamla mönster. Man vill gärna få tillbaka till sin valfrihet för det här innebär ett intrång i privatlivet när man inte ens kan basta när man vill.
Luleå Energi erbjuder individuella elmätare om kunderna elavtal tillåter det, men enligt Anneli Sjömark är intresset lågt.