Ekonomen Johan Javeus bild pÄ sin macka och ölglas, som han köpt pÄ Landvetters flygplats i Göteborg, blev till ett inlÀgg pÄ X (tidigare kallat Twitter) med stor spridning i sociala medier.
PÄ söndagen meddelade Swedavia ÄtgÀrder för att förhindra att resenÀrer ska uppleva matpriserna som hutlösa.
â Vi har tagit fram ett koncept som bygger pĂ„ en jĂ€mförelse med motsvarande produkter pĂ„ marknaden. Det ska vara tillĂ„tet att lĂ€gga pĂ„ tio procent. Jag tycker att det Ă€r en bra förĂ€ndring för att vĂ„ra kunder ska uppleva maten som prisvĂ€rd, förklarar Ann-Christin Viklund, flygstationschef i LuleĂ„.
Varför Àr det accepterat att maten fÄr kosta mer pÄ flyget?
â Det Ă€r lite skillnad att bedriva en restaurang i en flygplats. Vi har sĂ€kerhetsregler som mĂ„ste följas. Det innebĂ€r bland annat att all mat mĂ„ste röntgas. Personalen mĂ„ste genomgĂ„ en utbildning i sĂ€kerhet. Det Ă€r regelverk som innebĂ€r extra kostnader för varje restauratör. DĂ€rför Ă€r det rimligt att maten kostar lite mer, svarar Ann-Christin Viklund.
Statliga Swedavia driver tio flygstationer runt om i Sverige, bland annat i LuleÄ och Kiruna. Tanken Àr att Swedavias upphandlare centralt ska hÄlla koll pÄ prisnivÄerna i fortsÀttningen.
VÄren 2023 vann restaurangkedjan SSP upphandlingen om tre av fyra matstÀllen pÄ LuleÄs flygplats. Det handlar om gastropuben Craft ŽnŽ Draft, Cornelius coffee samt ett kafé pÄ markplanet. Innanför sÀkerhetskontrollen finns ocksÄ Espresso House.