Förbättrade förutsättningar för småföretagare i Luleå

Förutsättningarna för småföretagare har förbättrats i Luleå, enligt en undersökning som Småföretagarnas Riksförbund har gjort. "Vi behöver bli betydligt bättre", säger Carola Lidén, (C).

"Vi behöver bli betydligt bättre men det är bra att vi har klivit lite grann på stegen", säger Carola Lidén, (C).

"Vi behöver bli betydligt bättre men det är bra att vi har klivit lite grann på stegen", säger Carola Lidén, (C).

Foto: Pär Bäckström / Frilands

Luleå2022-08-19 11:00

I Småföretagarindexet för 2022 hamnar Luleå på plats 44, vilket är en ökning med 105 platser jämfört med i fjol. Förutsättningarna för små företag i Luleå är bättre än i de flesta andra kommuner i landet, enligt riksförbundet.

– Att växa från botten till en nivå som vi borde vara på kräver inte så mycket. Luleå har alla förutsättningar att vara nästan bäst och det är vår målsättning att komma upp till en topplacering, säger Thomas Söderström, (L).

– Vi behöver bli betydligt bättre men det är bra att vi har klivit lite grann på stegen. Vår ambition är att vi ska bli en av de bästa kommunerna när det gäller företagarklimatet, säger Carola Lidén, (C).

Indexet bygger på nio olika dimensioner av företagande som demografi, kapitalförsörjning och kommunal näringspolitik. Dessa är tänkta att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna.

– Vi vet att det tar tid att förändra en bild av hur vi jobbar och hur vi upplever oss. Men det är roligt när vi ser att det går åt rätt håll. Vi lägger mycket tid och energi på att förbättra förutsättningarna för företagare, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S). 

Luleå ligger bättre i fyra av dessa än genomsnittet, men påtagligt sämre i fem. Bland annat kapitalförsörjning och demografi drar upp kommunens betyg, medan den kommunala näringslivspolitiken och överlevnadsgraden bland nya företag är svagare än genomsnittet.

– Nu behöver man göra nästa resa. Jag tror man behöver se över hur vi har organiserat oss i kommunen. I dag är det så att kommunens olika förvaltningar jobbar från olika hörn med näringslivsfrågorna och det blir väldigt hattigt. Det är ingen som har riktigt koll och kontroll på vad som sker, säger Thomas Söderström.

– Vi har en företagslots som ligger i Luleå Business region. Nu är företaget ganska nystartat och har inte riktigt etablerat sig så starkt. Vilket också gör att många företag säger att de tycker det är svårt att få hjälp och inte vet vem de ska kontakta. Det behöver vi fortsätta förbättra, säger Carina Sammeli. 

– Sen behöver vi göra en kraftig satsning på de företagare vi redan har, som inte är de nya och stora företagen som kommer. Vi behöver göra en inventering och lyssna på de som redan finns här, deras röst marginaliseras och hamnar på något sätt utanför och det är de som bär upp välfärden i dag, säger Thomas Söderström.

Ett sätt att förbättra förutsättningarna för små och medelstora företag kan vara att mer av det som i dag görs av kommunen ska utföras av privata aktörer, menar både Thomas Söderström och Carola Lidén.

– Vi har lagt förslag att försöka konkurrensutsätta sådant som inte kommunen behöver göra själv utan som andra kan göra, men det säger Socialdemokraterna nej till utan det vill hålla allt "inhouse", säger Thomas Söderström.

– Man har jobbat mycket med nyetableringar och jobbat med de ganska stora företagen. Men om vi inte har de små och medelstora företagen så rullar inte Sverige, säger Carola Lidén.

– Det handlar inte om att man är för eller mot näringsliv utan om att skattepengar ska användas effektivt ,medborgarna har rätt att ha kontroll över hur skattepengar används. Då är det lättast att kontrollera när det bedrivs i kommunal regi. Men de allra flesta företagen i Luleå konkurrerar inte med kommunen utan man jobbar i helt andra branscher, säger Carina Sammeli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!