Eva Kvist berättar att de under onsdagen besökt polisstationen i Luleå för att lämna in en anmälan om förtal och hets mot folkgrupp. Det var NSD först med att berätta.
– De tar det på stort allvar och kommer kalla in en särskild utredare. Så under eftermiddagen kommer vi återkomma med anmälan, säger hon.
Enligt henne har flera inom riksförbundet reagerat starkt på ett av verken i utställningen, där även Eva själv finns porträtterad.
– Det är en otroligt stötande och grym porträttering av mig själv och en minoritet som befinner sig i nationellt underläge, dels sett till synlighet men också gällande inflytande, säger Eva Kvist.
Under förmiddagen besökte förbundets representanter Kulturens hus för att prata med ansvariga för utställningen.
– Vi hoppas kunna få någon klarhet i det här. Verket i fråga är alarmerande sett till konstnärens inställning till vår minoritet, säger Eva Kvist.
Enligt Hans Sundvall konststrateg på Luleå kommun och ansvarig för bokningen är reaktionerna som utställningen fått rimliga. Att den ska ställas in eller att konst plockas bort efter polisanmälan är däremot inte tanken.
– Kulturens hus är en plats för diskussion och viktiga samhällsfrågor där denna typ av konst är ett exempel, säger han.
Vad är er reaktion till polisanmälningen?
– Det är första gången något sådant här händer. Vi tar det på allvar och för den dialog som vi nu haft med berörda parter, säger Marie Wallstén.
Vad erbjuder ni för stöd för andra som kommer och känner sig stötta eller kränkta av konsten?
– Vi vill att folk ska komma och prata med oss om man känner obehag på något sätt över de som sätts upp i våra lokaler, säger hon.
I dag finns det cirka 1 450 medlemmar i Svenska tornedalingarnas riksförbund. Eva Kvist vittnar om reaktionerna från berörda.
– Många har känt sig ledsna, uppgivna och en del avläser hot från allt detta, säger hon.
Kuriren når konstnären Anders Sunna över telefon under onsdagseftermiddagen.
Hans inställning till att bli polisanmäld är däremot inte vad man kanske skulle tro.
– Jag tycker det är bra. Det visar att konsten fungerar och att en diskussion skapas, säger Anders Sunna.
Du är alltså glad över att bli polisanmäld?
– De här perspektiven, och den här delen av vår historia, måste lyftas. Det är en del av jobbet att kunna skapa sådana här diskussioner utan att vara rädd för att bli polisanmäld.
– En överreaktion … kanske. Men det är positivt att man pratar om det.
Anders Sunna går vidare och förklarar att allt inte är så svartvitt heller.
– Jag är uppvuxen i Tornedalen, har pratat meänkieli hemma och så vidare. Man måste kunna se på saker ur ett bredare perspektiv.
Varför avbildade du just Eva Kvist i ett av verken?
– Här handlar det inte om Eva som person. Det handlar om maktpositioner i debatten som jag illustrerar. Hade hon inte suttit vid den posten hade jag målat någon annan.