2014 blir ett magert år för Sveriges kommuner men Luleå fortsätter att satsa.
– Det är en utvecklingsbudget, ingen sparbudget, säger kommunalrådet Karl Petersen.
Luleå väntas öka sin befolkning med cirka 600 invånare i år. Detta får kommunen att skriva upp prognosen för befolkningstillväxten från 300 till 400 personer per år. Och att fortsätta investera för fler invånare. Allt i hopp om att det ska betala sig i form av ökade intäkter.
– Allt vi gör är på lång sikt. VA-utbyggnaden ska finnas där i 100 år, nya skolor och nya bostadsområden för 40-50 år, säger Karl Petersen.
Han anser inte att kommunen spelar ett högt spel och ser inte hur man skulle kunna följa de regler man nu bryter genom hög inlåning och svaga resultat.
– Ett resultat på två procent är bara att glömma, den tiden är förbi. Det skulle innebära plus 70 miljoner, det är inte ens realistiskt, säger han.
I stället ska kommunen gå back med 50 miljoner nästa år, enligt budgeten. Men så sent som i måndags beslöt fullmäktige skapa en resultatutjämningsreserv (Rur) på 155 miljoner kronor som nu genast kommer väl till pass. Den diskussion om att skatten måste höjas som fördes bakom låsta dörrar i höstas är därmed över.
– Men statsbidragen måste inflationsskyddas. Annars blir det ohållbart för kommunerna, säger Petersen.
Som det redan stod klart i somras förstärks skolan och socialen med 15 miljoner kronor vardera per år. Kommunen plockar även ut 55 miljoner ur sina bolag och de pengarna är öronmärkta för socialförvaltningens omställning av äldreomsorgen och för en satsning på IT inom skolan.
Kommunen får även AFA-pengar 2013 (73 miljoner) och det finns hopp om ytterligare återbetalning från försäkringen 2014. Men samtidigt försvinner 37 miljoner i det nya skatteutjämningssystemet.
Investeringsnivån är nästan dubbelt så hög som kommunens eget mål. Detta oroar moderaterna.
– Nivån är inte hållbar och vi tvingas låna 1,2 miljarder. Luleå tar en risk och sviker konjunkturerna kan det bli en hård krasch, säger gruppledaren Anders Josefsson.
Vänsterpartiet har få reservationer mot satsningarna.
– Nej, vi är positiva. Men vi saknar en tydligare fokus på jämställdhet och hållbarhet, säger gruppledaren Nina Berggård.
Ekonomichefen Lars Åhl är inte orolig för att Luleå spänner bågen för hårt.
– Nej, även om lånenivån är väldigt hög ligger en stor den av de pengarna på VA-satsningar. Och VA betalas ju via avgifter, säger han.
Åhl pekar även på att kommunernas inkomster väntas stiga från 2015.
– 2014 blir ett tufft år med sedan är vi på väg upp ur svackan, säger han.