Luleåbo åtalas för ekobrott
En rättegång om misstänkt fusk med EU-bidrag inleddes i Luleå tingsrätt på onsdagen. Det är en affärsman som anklagas för att på felaktiga uppgifter ha fått länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten att betala ut över 150.000 kronor till hans företag.
Den bedrägeriåtalade mannen är verksam inom detaljhandeln och har eller har haft sex butiker, bland annat i Luleå. Numera har han gjort sig av med en del av butikerna.
Åtalet omfattar bidrag som utbetalats 2003 och 2004. I sina bidragsansökningar uppgav affärsmannen att han ville kompetenshöja personalen. Det skulle bland annat ske genom stormöten för att kolla intresset, interna möten, besök hos konkurrenter och datautbildningar.
Möten uteblev
En granskning visade dock att de utlovade stormötena aldrig hållits. Ändå hade de preciserats att hållas exempelvis den första tisdagen varje månad klockan 19.00-22.00. Personalens namn, lönekostnad och lönebikostnader var angivna i bidragsansökningarna för var och en av butikerna.
- De beskrivna aktiviteterna har aldrig ägt rum, framhöll vice chefsåklagare Lennart Gollard, Stockholm, den första rättegångsdagen.
Den åtalade affärsmannen medgav att det var han som hade undertecknat ansökningarna om EU-stöd men tyckte att det finns förklaringar som vad som hänt. Han förnekade brott.
Drabbades av cancer
Bland annat hade två nära anhöriga drabbats av cancer under den tiden och dessutom hade han litat på den konsult som kontaktat honom och svarat för underlaget.
- Konsulten försökte sälja in idén med EU-projektet. Det lät seriöst. Jag var själv intresserad av att utveckla butikerna, förklarade affärsmannen i tingsrätten i Luleå.
- Vi drog detta för personalen som tyckte att det var inspirerande och spännande.
Konsulten bodde i Skåne och skötte alla papper. Uppgifterna om personalens personnummer och löner fick han från en kontorsanställd hos affärsmannen.
Stödet för projektkostnaden uppgick till 40 procent. Hälften av bidraget var EU-pengar och hälften svenska skattepengar.
- Det var svårt att i oktober att veta vad vi skulle göra i april men jag tänkte att verkligheten får visa vad vi har gjort. Det var planer och det var vi nöjda med.
Problem men sjukdomar
Affärsmannen medgav att allt inte skett i butikerna på det sätt som varit med i planeringen och som konsulten skrivit. Han hänvisade samtidigt till att kostnaderna som han haft för det som skett ändå varit jämförbara med dem som uppgetts i bidragsansökningarna.
- Det var problem med sjukdomarna och personalproblem i butikerna också, vi gjorde vårt bästa. Och i Umeå hade vi faktiskt ett stormöte.
Projektets slutdatum var 31 december 2004. Men länsstyrelsen hade redan dragit öronen åt sig och den 13 september 2004 kom återkrav från länsstyrelsen som även upphävde tidigare beslut. Enligt affärsmannens offentlige försvarare, advokat Per Allocco, försvann därmed affärsmannens möjlighet att genomföra datautbildningen.
Åklagare Gollard har kallat en rad vittnen som bevisning. Rättegången i ekomålet fortsätter i dag, torsdag. Även fredag kan komma att tas i anspråk.
Enligt den granskning som länsstyrelsen i Norrbotten gjort har de utbetalade summorna i projekten rört sig från 20.000 kronor till mer än 100.000 kronor. Samma konsultföretag förekommer i många av fallen. Totalt kan det handla om ett par miljoner kronor som utbetalats på felaktiga grunder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!