Luleåföretag i tvist om värmen

Bergvärmeanläggningen håller inte huset varmt. En tvist mellan en husägare och ett Luleåföretag går mot rättslig process.

Utöka. Större kapacitet behövs för att hålla huset varmt, frågan är vem som betalar.

Utöka. Större kapacitet behövs för att hålla huset varmt, frågan är vem som betalar.

Foto: Johan Gottbrink

Luleå2015-06-01 17:01

Husägaren menar att Luleåföretaget Nordic Värmesystem gav fel råd och ska betala merkostnaden för att byta grejer.

Den sortens ärenden är ovanliga här, uppger Konsumentverket och Konsumenternas energimarknadsbyrå. Allmänna reklamationsnämnden tar inte upp frågor där kapacitet ska bedömas. Det finns fler instanser.

Fallet gäller ett hus på Ingarö, Stockholm, ägt av Johan Gottbrink med familj. Innan huset byggdes sökte Johan Gottbrink experter på värmeförsörjning. Nordic Värmesystem blev hans val. Företaget lämnade offerter på vad som behövdes. Jobbet överläts på stockholmsföretaget Rörteknik.

Familjen lade ner flera hundra tusen kronor på bergvärme som primärval kompletterat med två kaminer kopplade till vattensystem. Bergvärmeanläggningen är underdimensionerad, hävdar Gottbrink, och påvisar stöd från Luleåföretaget.

– Enligt den energibalansberäkning som gjordes ska bergvärmen klara minus sjutton grader utomhus. Men den klarar bara ner till minus två, tre grader. Det är ju dessutom så att det finns regler för hur stor energiförbrukning ett nytt hus får ha, säger han.

Orsaken till att bergvärmen inte räcker till är enligt Johan Gottbrink att Nordic Värmesystem frångick det egna rådet att använda en bergvärmepump med kapacitet på tio kilowatt, till att istället ha en pump på sju kilowatt.

– Att hitta rätt anläggning är deras uppgift. Man vänder sig till de som ska kunna, resonerar Gottbrink.

Peter Åberg, Nordic Värmesystem, instämmer i att bergvärmen inte klarar minus 17 grader.

– Men han har ju elpatron som går in och stöttar så att uppvärmningen klaras. Dessutom finns kaminerna, när hade han tänkt elda i dem, när han nu installerat dem?, undrar Åberg.

– Gottbrink har ju över 30 kilowatt om han använder allt, kommenterar Anders Hallestrand, Rörteknik.

Nordic Värmesystem har pekat på möjligheten att byta ut bergvärmepumpen till en större samt borra mer och installera ny tekniktank.

– Det kan gå på 100 000 kronor. Nordic Värmesystem beställde en energibalansräkning och gick ifrån den. Sätter man beräkningen till minus 17 grader kan man inte skylla på andra energikällor, säger Johan Gottbrink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om