Stefan Sandgren som är ansvarig för statistik på Syna, som har tagit fram statistiken, berättar att företag som fick ett så kallat skatteanstånd under pandemin och lågkonjunkturen som följde nu har tre år på sig att åtgärda sina skulder.
– En inbetalning ska göras till Skatteverket varje halvår. Klarar företagen inte att betala färdigt beloppet i tid kan konkurs bli konsekvensen, säger han.
Företaget som toppar listan i Luleå är Leos lekland som också inledde en rekonstruktion under juni 2024.
Leo:s vd, Joakim Gunler, har däremot inte mycket att säga om skulden.
– I dagsläget avvaktar jag med att säga något om rekonstruktionen eller skatteanståndet till vi är klara i april, säger han.
Anståndet beviljades av Skatteverket till företag under pandemin och den följande lågkonjunkturen som ett sätt att ta av vikt från företagens axlar under hårdare ekonomiska tider.
I Norrbotten handlar det om totalt 176 företag varav 70 stycken har sitt säte i Luleå.
Enligt Karl Stjerna, vd på Syna, kan situationen som många av företagen ställs inför liknas med ett sorts elddop. Sammantaget handlar det om 12 548 företag i Sverige och ungefär vart fjärde företag ska göra sin första avbetalning nu i mars.
– Hur många som i slutänden inte mäktar med att betala kommer vi inte att veta förrän i maj då den juridiska processen nått vägs ände och den oreglerade skulden överlämnats för indrivning av Kronofogden, säger han i ett pressmeddelande.
Utöver företagen i Luleå har 18 företag i Boden en sammanlagd skuld på nästan 11 miljoner kronor.