Luleås nya stadsdel
Det är dags att ta itu med stoppklossen.Nu ska kommunpolitikerna besluta om de byggplaner för järnvägsområdet som förändrar Luleås stadskärna. Byggs dessutom nytt resecentrum kan busstationen på Loet ha gjort sitt och stadspulsen ges större andningshål.
Det är i den här processen, vilken egentligen startat i och med att järnvägens godsterminal och lastbilarna flyttades till Gammelstad, som Riksbyggen planerar omkring 220 lägenheter samt en skyskrapa på 26 våningar.
Luleåborna, inte bortskämda med grönytor i innerstaden, ska få en uppfräschad järnvägspark.
Gång- och cykelväg ska dras i Storgatans förlängning så att folk kan ta sig in och ur stadskärnan från berörda områden. En bro över järnvägen behövs. Det blir däremot ingen bro för bilar. Handel blir det knappt heller, då tar bilarna över. Strandpromenad kring Skurholmsfjärden ska ordnas. En ny förskola med 45-75 barn anses behövas.
En närmast förutsättning för att i området bygga det planerade nya resecentrumet för tåg och länstrafikbussar är att Norrbotniabanan blir av. Då är frågan om busstationen på Loet behövs. Bland politikerna i Luleå märks ibland en ånger över att busstationen hamnade på nuvarande plats, den kortar av stadspulsen, med dess handel, boende, restauranger och nöjen.
Kommunalrådet Karl Petersen har inte räknat ut busstationen.
- Nej, det kan bli en kombistation. Frågan är öppen. Skulle busstationen försvinna är det inte säkert att det blir bostäder där. Vi behöver inte bebygga varje kvarter med bostäder. Det kan bli ett salutorg, men jag har inga direkta planer, säger han.
Riksbyggen har presenterat sina planer för området. Tanken är att köpa den mark statliga Jernhusen äger. Överenskommelse uppges finnas, affären är dock inte genomförd. Framöver ska bostadsrätter byggas i fyra hus på fyra våningar eller fler. Möjlig byggstart är tidigast om ett år.
Punkthuset på 26 våningar är ett projekt vid sidan av, så slutligen kan det bli närmare 300 bostäder.
- Vi har mött överraskande mycket positiva synpunkter på planerna med punkthuset, säger Roger Pohjanen, Riksbyggen.
En planskild korsning mellan Lulsundsgatan och järnvägen blir aktuell om Norrbotniabanan byggs.
Det anses önskvärt få bort alla stickspår. Om det går är inte klarlagt. Att flytta frilastverksamhet kostar en-två miljoner kronor. Att flytta tåguppställningen kostar hela 800 miljoner kronor eftersom andra rangerbangårdar i Luleå behöver byggas om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!