I början av maj öppnade Hermelinen vårdcentral på Sandviksgatan i centrala Luleå. I huset fanns sedan tidigare bland annat specialistsjukvård och sjukgymnastik. Historiskt sett är det inget nytt med en vårdcentral på platsen, under ett par år bedrev Sensia vårdcentral i lokalerna och hade då 10 000 listade patienter. 2013 gick Sensia i konkurs och deras vårdcentraler i Luleå, Boden och Piteå lades ner. Totalt berördes 20 000 personer, hälften i Luleå.
Tillsammans med Vårdcentralen Norrahamn och Stadsvikens hälsocentral finns det nu tre aktörer i centrala Luleå och den nya vårdcentralen har på kort tid lockat till sig ett stort antal listade patienter.
– I går passerade vi 4 500 och det är över förväntan. Första veckorna var det en rusning och sedan har det varit en jämn ström, säger Magnus Olivesten, verksamhetschef vid Hermelinen vårdcentral.
Han fortsätter:
– Vi tänkte att det skulle vara 2 800 efter ett år men det var det redan efter två månader.
Magnus Olivesten tror att förklaringen till den snabba ökningen delvis handlar om den vårdskuld som finns. Den som har listat sig hos Hermelinen har gjort det med förhoppning om snabb vård och det betyder att det funnits en hel del att göra redan från början.
– Vi tog höjd för det när vi startade. Vi hade personal för 4 000 till 4 500 patienter, säger Magnus Olivesten.
Från årsskiftet fram till april kommer vårdcentralen växa med ytterligare åtta personer för att kunna hantera en patientlista med upp till 6 500 personer.
– Vi försöker rekrytera och ligga i framkant så vi inte står med skägget i brevlådan.
Att hitta vårdpersonal kan vara svårt men Hermelinens vårdcentral har hittills inte stött på några större problem. Att jobba på en privat vårdcentral verkar attraktivt och här har en del personal valt att lämna sitt jobb på regionen för det privata alternativet.
– Ja, så är det. Det har varit lättrekryterat, säger Magnus Olivesten.
Även om personalrekryteringen gått smidigt är det givetvis en mycket stor process att starta upp en vårdcentral. Den startade även mitt i ett extraordinärt vårdläge.
– Vi visste att det är tufft att starta och pandemin har gjort det till en ännu större utmaning. Det är mycket som är pandemirelaterat som gör att det läggs på en del extragrejer, säger Magnus Olivesten.