Kvinnan är rökare och ålderspensionär. Hon är psykiskt sjuk och har nu flyttat till ett gruppboende. Efter flytten renoverades hennes tidigare trea på Porsön.
Lulebo skickade sedan räkningen till kvinnan – 453.881 kronor.
– Jag förstår inte att Lulebo gör så här, det vet ju att det inte finns några pengar att hämta. Det belastar bara en människa om är sjuk, säger kvinnans förvaltare Christina Lindh.
Kvinnan flyttade ut 2012 efter 27 år i samma lägenhet.
– Hon har bott där så länge utan någon renovering och hon har inte slitit på lägenheten i övrigt. Visst, hon har rökt men det är inte olagligt, säger Christa Lindh.
Hon har försökt förmå Lulebo att stryka skulden men förgäves. Lulebo har i stället vänt sig till kronofogden och där skulden vuxit till 505.789 kronor när räntan lagts på.
Christina Lindh har överklagat för att få kronofogdens beslut upphävt.
– Tingsrätten får avgöra detta, säger hon.
Lulebos vd Anders Sandberg känner inte till det enskilda fallet men säger att en nedrökt lägenhet ses som "onormalt slitage".
– Lägenheten ska återställas i skick för nästa hyresgäst, det gäller sedan länge och vi debiterar alltid hyresgästen för det. Och vi är inte ensamma om det, säger han.
Men det är inte förbjudet att röka?
– Det är inte förbjudet att förstöra sina tapeter heller men man får betala för att återställa dem, säger Sandberg.
Ulf Ohlsson är områdeschef på Porsön. Han berättar att detta är Lulebos regler – om inte bofonden täcker kostnaderna för att återställa en lägenhet får den hyresgäst som flyttar ut öppna börsen.
– Vi har ingen annan att rikta kravet till. Vi hanterar alla lika. Men det vanliga är att bofonden räcker till, säger Ohlsson.
Han uttalar sig ogärna om enskilda fall men betecknar fallet som "unikt".
– Ordentligt nedrökta lägenheter måste saneras, säger Ulf Ohlsson.
Men 453.881 kronor?
– Jag minns fakturan. Ja, det är mycket men man måste byta det mesta – köksutrustning, lister, linoleummattor, skåpar med mera, säger han.
Kvinnan får nu betala runt 1.500 kronor extra i månaden för de 27 år hon bott i bostaden. Om inte tingsrätten stryker eller sänker kravet kommer kvinnan att dras med sin skuld livet ut enligt förvaltaren.
– Hon har inga möjligheter att betala. Jag har berättat om detta men jag är osäker på hur mycket hon förstår. Hon mår dock mycket bättre nu sedan hon kommit till boendet, säger Christina Lindh.
Lulebo bevakar skulden så länge hon är i livet och sedan överförs skulden till dödsboet.