Lurad på nätet berättar: "Det lät trovärdigt"

Bedrägerier på internet ligger fortsatt på en hög nivå. Det visar en kartläggning av Kuriren inför rättegången mot länets värsta bedragare som startar på onsdagen.

Ny spelplan. I stället för att ta till rån eller annan grov brottslighet har kriminella hittat till olika köpforum, där de kan lura köpsugna för att tjäna snabba pengar.

Ny spelplan. I stället för att ta till rån eller annan grov brottslighet har kriminella hittat till olika köpforum, där de kan lura köpsugna för att tjäna snabba pengar.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2015-03-18 06:00

Den 27-årige mannen är tidigare känd för liknande brottslighet och anses av polis och kronofogde också vara länets största bilmålvakt. I det senaste målet misstänks mannen ha lurat 54 personer att betala för bildelar, däck, båtmotorer och liknande varor – utan att leverera något.

– Jag hade satt ut en annons på blocket, att jag ville köpa fälgar av en viss modell till min amerikanare och blev uppringd av den här killen. Allting verkade frid och fröjd, berättar en man från Skåne som övertalades att betala in 1 000 kronor på 27-åringens konto.

Priset för fälgarna var 2 500 kronor. Full betalning skulle ske vid leverans.

– Det lät trovärdigt hela vägen.

Efter en intensiv kontakt via sms, där 27-åringen flera gånger bytte kollinummer och bolag som skulle köra ner fälgarna, valde mannen från Skåne att polisanmäla.

– Jag blev helt klart förbannad. Man försöker själv vara ärlig och då vill man att annat folk ska vara det också, säger han.

I ett annat fall har 27-åringen lyckats förmå en annan målsägare att betala in några tusenlappar på ett konto tillhörande en man i Mellansverige. En person som han själv hade en skuld till.

Men trots att polis och åklagare i dag presenterar en utredningen med så många målsägare för Luleå tingsrätt, är kriminalkommissarie Inge Barsk säker på att mörkertalet är stort.

– Vi ser på kontoutdragen som vi hämtar in, att det bara är en bråkdel som anmäls, säger han.

I Norrbotten tog internetbedrägerier fart för fem-sex år sedan. Allting började med att en storbedragare härjade på dessa köpforum, konstaterar Inge Barsk. En man i 25-årsåldern som senare dömdes till ett långt fängelsestraff.

– Sedan har det smittats till andra. Det är lättförtjänta pengar, i stället för att hålla på med inbrott och annat. Det här ger femsiffriga belopp på nolltid, säger Inge Barsk som har ett konkret råd allmänheten.

Betala aldrig innan du har varan i din hand.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck har lett utredningen mot 27-åringen. Hon tror också att de kriminella ser bedrägerier på internet som en tämligen bekväm väg att gå.

– Varför inte göra så här? Det är ju mycket mer riskfyllt att gå ut och råna någon, säger Schönbeck.

De senaste åren har antalet internetbedrägerier i Norrbotten (se faktaruta) legat på runt 400 stycken.

Internetbedrägerier

Antalet anmälda brott i Norrbotten:

2007: 66 stycken.

2008: 133.

2009: 356.

2010: 334.

2011: 371.

2012: 456.

2013: 395.

2014: 414.

Sverige:

2007: 5 860 stycken.

2014: 23 338.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om