Lyckad behandling av ungdomar med problem

Ett stöd både till ungdomar och deras familjer. Det erbjuder Synq i Luleå. Där samarbetar socialförvaltningen med barn- och ungdomspsykiatrin.

FUNGERAR. "Mellan 60 och 70 procent av föräldrarna säger att de mår bättre efter vår behandling", säger Margareta Stefansson på Bup.

FUNGERAR. "Mellan 60 och 70 procent av föräldrarna säger att de mår bättre efter vår behandling", säger Margareta Stefansson på Bup.

Foto: Eija Dunder

Luleå2011-08-30 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Socialförvaltningen har ett behandlingsteam som kallas Synq. Där försöker man hjälpa ungdomar som har problem. Det kan röra sig om de som är våldsamma och utåtagerande, de som skolkar, de som är kriminella eller de som är missbrukare.

Behandlar hela familjer
I behandlingen ingår att hela familjen ska behandlas. Bakom det ligger tanken att familjen är dysfunktionell, att det är något som är fel i familjen och familjemedlemmarnas relationer. För att hjälpa ungdomen måste man alltså hjälpa och behandla hela familjen, mamma, pappa och syskon. Behandlingsmetoden kallas FFT, funktionell familjeterapi.

Det är en så kallad evidensbaserad metod. Det betyder att det finns vetenskapligt stöd för att metoden fungerar.

Synq-gruppen (synq står för synkronisering) vid Socialförvaltningen i Luleå har utvecklat arbetsmetoden så att man också samarbetar med barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. Det betyder att man inte behöver remittera ungdomar till Bup utan kan ta hjälp av deras personal direkt.

Bra resultat i utvärdering
- Familjerna har stor betydelse för ungdomarna, inte minst syskon, och därför är det viktigt att ha med dem i behandlingen, säger Helena Lindqvist som arbetar på socialförvaltningen.

Behandlingsmetoden FFT har använts av socialförvaltningen sedan 2006. En färsk utvärdering visar att den fungerar bra.

- Det är vanligt att hela familjen mår dåligt men efter behandling hos oss mår mellan 60 och 70 procent av föräldrarna mycket bättre, säger Margareta Stefansson som arbetar på Bup, barn- och ungdomspsykiatrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om