Lyssna på oss - inte våra chefer

Lyssna på oss – det går inte att avskaffa delade turer utan mer personal. Nu vädjar Midskogens personal direkt till kommunledningen.

Trötta. Undersköterskorna på Midskogens äldreboende är trötta på att vänta på att de delade turerna tas bort. Åsa Larsson, Jessica Enström, Gudrun Larsson, Merita Tiainen, Charlott Tönnhed och Soile Forss.

Trötta. Undersköterskorna på Midskogens äldreboende är trötta på att vänta på att de delade turerna tas bort. Åsa Larsson, Jessica Enström, Gudrun Larsson, Merita Tiainen, Charlott Tönnhed och Soile Forss.

Foto: Per Lundström

Luleå2014-05-29 08:01

I ett skarpt brev till kommunalrådet Yvonne Stålnacke och övriga berörda politiker betackade sig personalen på Midskogens äldreboende för uppdraget att lösa knuten med de delade turerna. Som Kuriren berättat ser de den delaktighet som erbjuds som enbart att sätt att dumpa problemet i deras knä.

– Får vi ett nytt schema som inte fungerar så får vi höra att detta har vi själva bestämt, säger Vanja Lundkvist.

Kuriren träffar på onsdagen en del av personalen på Midskogen. Äldreboendet är med sina nio avdelningar störst i Luleå. Efter vårt samtal står två saker klara:

De är helt säkra på att delade turer blir kvar om inte bemanningen ökas.

– Vi har räknat på det och det blir i snitt ett huvud per avdelning, säger Åsa Larsson.

– Det blir också vårt förslag för hur man ska lösa problemet, säger Soile Forss.

De är mycket besvikna över att vallöftet från 2010 inte infriats.

– Det avgjorde hur jag röstade, säger Anna Enbom.

De är övertygade om att socialförvaltningens ledning förhalar processen eftersom de inte själva tror att delade turer kan avskaffas.

– Politikerna måste lyssna på oss när de inte får rätt signaler från cheferna. Det är ju inte för ro skull vi gör allt detta, säger Soile Forss.

De är övertygade om att nyrekryteringen till yrket snart havererar om inte arbetsförhållandena förbättras. Och där är schemat en viktig del.

– Jag har jobbat i 40 år och varannan helg hela tiden. Och delade turer alla helger jag jobbat. Det tror jag inte ungdomar i dag gör, säger Gudrun Larsson.

Helgskiften är mellan 07.00 och 12.00 samt 16.00 till 21.00.

– Jag bor i Råneå så jag får sitta på stan mellan turerna, säger Åsa Larsson.

De förkastar kommunens lösning med både dag- och nattarbete. I dag sköts nattskiften av personal som jobbar ständig natt och som vill ha det så. Och nu vill de att politikerna lyssnar på dem.

Yvonne Stålnacke upprepar att hon är ledsen över att vallöftet sveks.

– Jag har sagt det flera gånger, jag trodde det var enklare, säger hon.

Hon menar dock att det är positivt för personalen att delta i arbetet att delta i det arbetet.

– Utgångspunkten är att de ska vara delaktiga i att lägga schemat och påverka hur det ska se ut, säger hon.

Men de säger att det inte går utan extra resurser?

- Socialnämnden har fått fem miljoner som extra resurs om det skulle behövas. Men till att börja med måste man försöka utan extra tillskott, säger Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om