Magnetfältet har stängts av: "Säkrat föremål"

Nu har polisen börjat undersöka vad som orsakade den "mycket ovanliga" magnetolyckan. "Ska man slå ut det på antalet genomförda röntgenundersökningar så blir sannolikheten väldigt låg", säger kriminalteknikern Peter Wäppling.

Till i söndags hade 120 patienter blivit av med sina undersökningstider på grund av det oplanerade stoppet i den mobila MR-vagnen. Nu kan magnetkameran startas upp igen.

Till i söndags hade 120 patienter blivit av med sina undersökningstider på grund av det oplanerade stoppet i den mobila MR-vagnen. Nu kan magnetkameran startas upp igen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2019-10-30 12:03

En knapp vecka har gått sedan en röntgensjuksköterska på vårdföretaget Aleris var nära att kvävas i en arbetsplatsolycka i den mobila MR-vagnen utanför Sunderby sjukhus.

Kriminalteknikernas arbete kunde börja på tisdagen då magnetfältet till sist stängts av. Undersökningen av olycksplatsen dröjde flera dagar för att man valt att inte trycka på nödstoppet.

– Gör man det så kan det uppstå skador på magneten. Det blir enorma kostnader om något går sönder och skulle även förlänga driftstoppet. Men man hade naturligtvis tryckt på nödstoppet om det var fara för liv och hälsa, säger Peter Wäppling.

– Vi ville göra det så effektivt och säkert som det bara går. Poängen är att få igång det så snabbt som möjligt och vi vill ta så lite tid i anspråk som möjligt för vården.

Teknisk utrustning och tre medicintekniker har hämtats in, bland annat från Polen, för att tillvarata magnetfältets energi, cirka 750 ampere likström. Det tog flera timmar. Medicinteknikern Heimir Snorrasons inledande bedömning är att det inte varit fel på utrustningen. 

Kriminalteknikerna fokuserar nu på de fynd som gjorts. Peter Wäppling bekräftar att de "säkrat föremål".

– Vi har en arbetshypotes och vi ska utreda alternativ till vad som har hänt. I det här fallet blir det naturligtvis viktigt att utreda om det finns föremål som inte ska vara i MR-utrustningen. Vi har säkrat föremål som ska undersökas och vår bedömning är att de inte har något där att göra, men vi ska utreda varför de är där.

Enligt väktaren som räddade röntgensjuksköterskan hade han fastnat i magnetfältet med någon slags viktväst runt halsen. Under räddningen ska även en batong och ett par handbojor ha fastnat. 

Polisen vill inte kommentera vilka fynd som gjorts.

– Vi kommenterar inte det just nu, med hänvisning till förundersökningssekretess och patientsekretess, tills vi är helt på det klara om aktiviteten bakom händelsen.

Hur klar är bilden om vad som har hänt?

– Sent igår kväll klarnade bilden kring fynden av föremålen, men det som kanske inte är helt klart är aktiviteten bakom det här. Fynd av föremål kan ha olika förklaringar.

Polisen har gett grönt ljus att starta MR-kameran. Enligt Region Norrbotten är inga patienter bokade före vecka 47.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!