Vuxna som lever tillsammans ska sörja för varandra - det är bakgrunden till beslutet att dra in familjens försörjningsstöd.
Flera delar
Åke Auoja är handläggare på socialförvaltningen i Luleå och han betonar att han inte kan, eller får, kommentera enskilda fall.
- Rent generellt kan jag säga att de som lever tillsammans, som gifta eller sambo, ska sörja för varandra. Om den ene i ett förhållande inte bedöms stå till arbetsmarknadens förfogande så påverkar det hela familjen, säger han.
Auoja berättar att ett försörjningsstöd innehåller fler delar; stöd för både personliga och gemensamma kostnader samt för kostnader för boende. Men det är inte så enkelt att den person som av någon anledning stängs av från stödet bara tappar sitt personliga bistånd.
- Nej, man är försörjningspliktig för varandra och gentemot sin familj. Och det påverkar även familjen, säger han.
Det finns inget annat sätt att tolka uppgifterna på än att det var faderns resa till sin familj i hemlandet som gjorde att han på ett otillåtet sätt lämnade sin plikt att stå till arbetsmarknadens förfogande. Utan att gå in på enskilda fall berättar Åke Auoja att det är tillåtet att resa bort vid en nära anhörigs borgång.
- Det råder inte kommunarrest men man är skyldig att informera om resan, säger han.
Frihet att tolka olika
Socialstyrelsen uppger att lagen är mycket allmänt skriven och att kommunerna har stor frihet att tolka den som den vill.
- Det är hela tiden kommunens bedömning som gäller och om det är rätt eller fel avgörs i domstol. Men då måste den enskilda överklaga, säger Marita Minell på Socialstyrelsen.
Kommunen ska skicka denna överklagan vidare till Förvaltningsrätten inom en vecka.
Regeringen har dock nu gett Socialstyrelsen i uppdrag att granska vilken praxis och riklinjer kommunerna har när det gäller försörjningsstöd och annat socialt bistånd. Den granskningen ska vara klar 2012.