Man och kvinna får tolv års fängelse för mordförsök på Örnäset

En man i 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern döms till tolv års fängelse för mordförsök efter lägenhetsbranden på Örnäset innan jul.  
Båda förnekade de påstådda gärningarna under rättegången.
– Jag förstår inte hur tingsrätten kunde landa i detta, säger försvarsadvokat Carolina Nilsson som nu ska överklaga domen.

Maskerade registreringsskylten med silvertejp. Den åtalade kvinnan i 60-årsåldern fångades av övervakningskamerorna på Circle K vid Örnäsrondellen.

Maskerade registreringsskylten med silvertejp. Den åtalade kvinnan i 60-årsåldern fångades av övervakningskamerorna på Circle K vid Örnäsrondellen.

Foto: Polisen

Luleå2025-03-26 14:36

Det var i mitten av december i fjol som dramatiken utspelade sig på Edeforsgatan i Luleå, när en man i 30-årsåldern undsattes i bara kalsongerna från balkongen på tredje våningen.

En man i 30-årsåldern, tidigare vän till brottsoffret, och en kvinna i 60-årsåldern åtalades senare för mordförsök och grov mordbrand efter att tillsammans, mitt i natten, ha hällt och antänt bensin genom brevinkastet hos mannen, som var ensam i bostaden men bodde på adressen med sin mor. 

Duon döms nu av Luleå tingsrätt till tolv års fängelsestraff. 

undefined
"Hade friterat kyckling". Den åtalade mannen gav sin egen förklaring till varför han hade svåra brännskador på ena handen.

Paret, som båda var kraftigt drogpåverkade den aktuella decembernatten, förnekade under hela utredningens gång brottsanklagelserna. Mannen uppgav att han saknade minnesbilder från tiden kring den åtalade händelsen, medan kvinnan menade att hon aldrig överhuvudtaget var i trapphuset. 

Tingsrätten menar dock att utredningen knyter mannen till brottsplatsen bland annat genom den dna som återfanns på föremålen i trapphuset, såväl tändare som plastlock, bräckjärn och plasthandske.

Hans egen förklaring rörande brännskadan på handen ("Jag friterade kyckling") lämnar domstolen utan avseende. 

undefined
Maskerade registreringsskylten med silvertejp. Den åtalade kvinnan i 60-årsåldern fångades av övervakningskamerorna på Circle K vid Örnäsrondellen.

Dessutom hänvisar tingsrätten till övervakningsfilmen från bensinmacken där mannen kunde ses tanka en dunk med bränsle kort tid innan branden.  

Gällande kvinnan i 60-årsåldern anser tingsrätten att även hennes delaktighet i mordförsöket och den grova mordbranden är bevisad, bland annat då en tändare med hennes dna hittades i trapphuset men också med hänvisning till att brottsoffret hade hört två röster utanför dörren innan branden startade.  

undefined
Dna-säkrade fynd i trapphuset. En tändare, ett dunklock och ett brytjärn knyter de åtalade till det otäcka dådet på Edeforsgatan i mitten av december 2024.

Vidare menar domstolen att kvinnans agerande på bensinmacken, när hon tejpade för bilens registreringsskylt, indikerar att hon var med på brottsplanen, inte minst då hon försökte dölja sitt ansikte.

Utöver fängelsestraffet ska mannen och kvinnan nu solidariskt betala skadestånd till målsägaren, motsvarande över 200 000 kronor.

undefined
"Straffvärdet är helt i linje med den allvarliga brottsligheten. En reflektion annars är att allt är tragiskt, då gravt missbruk ligger bakom", säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Kammaråklagare Rickard Finnberg, som väckte åtalen, är inte oväntat nöjd med domstolens beslut.

– Tingsrätten har tolkat bevisningen på precis samma sätt som jag har gjort. Straffvärdet är också helt i linje med den allvarliga brottsligheten. En reflektion annars är att allt är tragiskt, då gravt missbruk ligger bakom.

Åklagaren tycker vidare att det var rimligt att även den äldre kvinnan dömdes som medgärningsman.  

– Det fanns gedigen bevisning kring att hon var direkt inblandad. Målsäganden har redogjort för att han hörde två personer prata utanför dörren, och ett vittne såg dem båda gå mot porten tillsammans. 

Men försvarsadvokat Carolina Nilsson resonerat helt annorlunda rörande sin klient, den dömda kvinnan. 

– Jag förstår inte hur tingsrätten kunde landa i detta. Det är inte på något sätt visat att min klient kände till en brottsplan på bensinmacken, när hon tejpade för registreringsplåten.  

undefined
"Brottsoffrets uppgifter är varken trovärdiga eller tillförlitliga", säger Advokat Carolina Nilsson som nu kommer överklaga domen rörande sin klient, kvinnan i 60-årsåldern.

Advokaten vill också understryka att den 60-åriga kvinnan är blind på ena ögat, vilket kan ha inneburit att hon inte såg att den dömde mannen i 30-årsåldern var maskerad och bar på en bensindunk på väg in i flerbostadshuset på Örnäset.

Men framförallt menar Carolina Nilsson att brottsoffrets minnesbild om att två personer hördes i trapphuset helt saknar värde.

– Hans uppgifter är varken trovärdiga eller tillförlitliga, säger försvarsadvokat som nu kommer överklaga domen rörande kvinnan i 60-årsåldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!