Män vågar inte söka hjälp

Män som lider av psykisk ohälsa skäms och vågar inte söka hjälp. Det visar en opinionsmätning gjord bland 1.000 svenskar.

Luleå2010-11-13 06:00
Opinionsmätningen, som är genomförd av Novus Opinion på uppdrag av kampanjen Hjärnkoll, visar att det finns stora skillnader mellan mäns och kvinnors syn på psykisk ohälsa. Män anser i högre grad att det är skamligt med psykiska problem. Bara hälften så många män som kvinnor har sökt hjälp. Männen har också svårare att prata med människor i sin närhet om sin psykiska hälsa, visar mätningen. Samtidigt är psykisk ohälsa ett allt större problem i världen. Ungefär en av fyra i Sverige lever med psykisk ohälsa, men få vågar prata öppet om det. Ångest
- De vanligaste symptomen är depression, nedstämdhet, oro, ångest och sömnlöshet, säger Anita Odell, kontaktperson i Hjärnkoll. En orsak till att få vågar söka hjälp och prata om psykisk ohälsa kan vara att det finns många fördomar, berättar hon, till exempel att det inte är någon riktig sjukdom, att psykiskt sjuka aldrig blir friska, inte kan jobba, är mindre begåvade och mentalt svagare än andra människor. Kampanjen Hjärnkoll drivs av myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, i samarbete med nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH). Kampanjen syftar till att öka allmänhetens kunskap och förbättra attityderna till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning. Satsningen är ett regeringsuppdrag som pågår 2009-2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om