Mångårig vårdtvist på väg mot lösning

Antalet vårdgivare vid sjukvårdsinsatser i hemmen ska minskas. Denna bestämmelse ingår i den överenskommelse som länets kommuner och landstinget tecknat.

Luleå2011-06-10 06:00

I samband med Ädelrefornen 1992 fick kommunerna ansvar för enklare sjukvård i hemmen. Reformen innebar samtidigt en skatteväxling, kommunerna fick ta över en del av landstingets skattepengar.

Men kommunerna har inte varit nöjda med de pengar som man fått av landstinget. Enligt kommunerna utför de mer avancerad vård än avtalet avsåg. Därför har man krävt extra pengar av landstinget.

Den mångåriga tvisten mellan landstinget och länets kommuner löstes på torsdagen. Då kom landstinget och Kommunförbundet Norrbotten överens om ansvarsfördelning av enklare sjukvårdsinsatser i människors hem. Det handlar om den vård som kommunerna utför på uppdrag av landstinget som såromläggning, blodprov och medicinering.

Tio miljoner
Länets kommuner krävde i förhandlingar att få 20 miljoner kronor per år av landstinget för detta arbete. Överenskommelsen på torsdagen innebär att kommunerna får dela på tio miljoner kronor.

- Vi är nöjda med överenskommelsen. Visserligen hade vi velat ha en högre ersättning för de 90.000 insatser som vi gör varje månad i länet. Men i förhandlingar får man ge och ta, säger Karl Petersen som är ordförande i Kommunförbundet Norrbotten.

Landstingsrådet Kent Ögren säger att också han är nöjd med överrenskommelsen som han menar gynnar vårdtagarna. Det gäller speciellt målet att minska antalet vårdanställda som vårdtagarna får träffa. Det här ska man klara av genom att undvika dubbelarbete.

Nu ska länets 14 kommuner skriva under överenskommelsen som gäller retroaktivt från den 1 januari i år. Nu planerar länets kommuner och landstinget att ta ytterligare ett steg: att överföra ansvar för hemsjukvård till länets kommuner.

Byter arbetsgivare
För att det ska kunna ske ska distriktssköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster få kommuner som arbetsgivare i stället för landstinget.

- Det känns mer naturligt att de här yrkesgrupperna tillhör kommuner än oss så vi ska nog komma överens, säger Kent Ögren.

Ett arbete ska nu inledas för att förbereda den här förändringen.

- Vi ska först tala principer, hur vi ska arbete och vara organiserade. När det är klart kan vi diskutera skatteväxling, säger Karl Petersen.

Studiebesök ska göras i tre landsting där man genomfört den här förändringen: Kalmar, Södermanland och Västra Götaland.

Målsättningen är att den nya organisationen ska börja gälla från den 1 januari 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om