Mannerströms surströmming föll juryn i smaken
Det ska vara en riktig stjärnkock till surströmmingspremiären i år. Det är nämligen Leif Mannerströms delikatesser som får högsta betyg bland årets strömmingar - i alla fall om du frågar ett så glatt gäng som Junköns Potatisplockarförening.
underhöll. Leif Hjelte underhöll sitt glada gäng som både servitör och allsångsledare.
Foto: Sara Moritz
Inför årets premiär har Kuriren vänt sig till ett rutinerat och glatt gäng i form av medlemmar från Junköns Potatisplockarförening i Luleå, för att de ska sätta betygen åt er. - Vi har över 100 medlemmar i Potatisföreningen och träffas varje år ute på Junkön för en stor fest, då vi också äter potatisen vi satt. Men mest umgås vi och har kul. Det hela startade då jag och min bror ordnade en fest för 30 år sedan och bjöd med oss lite folk från stan, säger Leif Hjelte, som är värd för kalaset och även president i föreningen. Numera driver Leif festvåningen Gyllene Kronan i Luleå, vackert belägen i den gamla officersmässen på gamla militärområdet på Kronan, med anor tillbaka till 1947. Det är också där panelen och Kuriren befinner sig för testet. Men i dag är det inte officerare och gentlemän som står i fokus. Det är i stället en gammal konserveringsmetod för fisk som går att spåra ända tillbaka till 1500-talet. Fileernas intrång
Äldst vid bordet är Marianne Olsson, 77 år. Hon minns sin första surströmmingsupplevelse redan från 1952. - Men inte är det här något man gillar förrän man är vuxen, säger hon I år var panelen inte så nöjd över filéernas allt starkare intrång på surströmmingshyllan. Trots att de leverantörer Kuriren pratat med vittnar om att de samtidigt blir allt populärare bland folket. - De (filéerna) är nog mer för folk som inte är lika vana som vi, skrålar en glad Karl-Sture Forsgren, 67. Inte heller gick det så klassiska mjuka tunnbrödet hem lika bra hos årets panel, som det kanske brukar. Det var endast Movits-bröderna Rensfeldts pappa Peter och någon enstaka till som smakade väl och ofta av detta. Hellre gäller då hårt tunnbröd, potatis, lök och en rejäl klick smör som de givna tillbehören, om vi ska tro Junkö-panelen. Och det får vi väl lov att göra?
Fakta / BÄST I TEST
Smak4.2 Sälta4.2 Konsistens/färg4.2 Totalt4.2 Kommentarer: "Bäst i test och lagom av allt", "Jättegod och inte så salt", "Helt underbart god"
Smak4.2 Sälta4.2 Konsistens/färg4.2 Totalt4.2 Kommentarer: "Bäst i test och lagom av allt", "Jättegod och inte så salt", "Helt underbart god"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!