I maj förra året höll några tekniker på att ställa i ordning ett Jas 39 Gripen. Då upptäcktes oljefläckar under planet och på ett par andra ställen. För att hitta felet bestämdes att man skulle starta motorn. En av teknikerna åtog sig uppdraget.
Plötsligt började motorn varva upp samtidigt som efterbrännkammaren startade. Det gjorde att bromsarna inte orkade hålla fast planet. Det började rulla och tog sig tvärs över banan. Vid kraschen var planet uppe i en hastighet av 225 kilometer per timme.
Lindrigt skadad
Teknikern fick bara lindriga skador trots att hon inte var fastspänd. Desto sämre gick det för flygplanet. Det hamnade på rygg efter att alla tre landningsställ knäckts. Dessutom separerades nosen från flygplanskroppen som fick omfattande skador.
Nu har Försvarsmaktens utredning blivit klar. Av den framgår att det inte fanns några tekniska fel på planet.
- Det var den mänskliga faktorn som orsakade olyckan, teknikern var okoncentrerad och mentalt splittrad. Sådant kan hända vem som helst, säger utredaren Ola Mårtensson.
Full gas
Utredningen har kartlagt vad som föregick olyckstillbudet. Av den framgår att teknikern slog på strömmen i planet för att på det sättet kunna sätta på motorn. Men innan teknikern hann göra något körde motorn igång.
- Teknikern kontrollerade inte gasreglaget innan hon slog på strömmen. Om hon hade gjort det hade hon sett att gasreglaget var påslaget i fullt läge, säger Mårtensson.
Utredaren säger att det som hände var att motorn gasade upp direkt när strömmen slogs på. Det betydde att teknikern inte fick någon förvarning om vad som höll på att hända.
Utredningen konstaterar att det är en brist i planets utrustning - det borde höras ett varningsljud när motorn accelererar. En annan kritik gäller gasreglaget som inte har någon märkning. Det går alltså inte att se om spaken är i neutralt läge eller uppdraget för att ge gas.
Bättre instruktioner
Efter att ha konstaterat det efterlyser utredaren bättre och mer noggranna instruktioner. Där ska ingå att tekniker kontrollerar gasreglagets läge innan strömmen slås på.
Utredningen efterlyser också en bättre organisation för att fånga upp medarbetare som inte är tillräckligt koncentrerade för att klara svåra uppdrag.
- Försvarsmakten har en organisation för detta men på F 21 hade man bytt ut den ansvarige chefen ett par gånger så det var oklart vem som var ansvarig. Det gjorde att det inte fanns någon som teknikern kände förtroende för. Det måste flottiljen rätta till, säger Ola Mårtensson.
Den tekniker som var med i planet vill inte uttala sig för pressen.