Familjen har haft stuga i Klubbviken i hela hennes liv och nog har hon sett ormar genom åren men aldrig i denna omfattning.
– En mardröm för den som är rädd för ormar, säger hon.
Hon tillhör inte den skaran. Och tur är väl det med tanke på den upptäckt som hon gjorde på tisdagen alldeles intill stugtomten.
På en grästuva slingrade sig en hög med huggormar i en klassisk orgie. Ett tag var det rena skytteltrafiken till och från ”gropen”.
– När jag tittade ut genom köksfönstret på morgonen såg jag hur ormarna var på väg till gropen. Det vallfärdade ormar dit. Det bara kryllade av dem, säger hon.
Maria tog det lugnt. Hon och sambon har tidigare haft två boaormar, så en hög med huggormar skrämmer henne inte. Men fascinerar.
– Pappa sade alltid: ”Se upp var du sätter fötterna”. Då har man inget bekymmer egentligen.
Värre kan det vara med hundar som inte är kända för att se upp med var det sätter sina tassar eller nos för den delen.
– Ett koppel kan rekommenderas, speciellt på våren.
Även om huggormen är fridlyst så förekommer det att folk hugger ihjäl ormar som kommer för nära inpå husknuten. Något som Maria Sundblom inte kan förstå.
– Varför ska man slå ihjäl någon som egentligen inte vill mig illa, säger hon.
Som sagt, för många är scenariot ovan en mardröm. För andra är det att likställas med en högvinst på Lotto.
– Jag har sett det två gånger i livet och då är jag ändå ute och spanar efter just sånt, säger Dan Andersson, ordförande i Norra Norrlands herpetologiska förening.
Vad är då en ormgrop? Det behöver inte alls vara en grop men när det är dags för parning samlas två till tre hannar och en hona i en hög.
Detta sker på våren när honan har ömsat skinn. Då blir hon extra attraktiv och lockar till sig inte bara en utan flera hannar.
– Hannarna kör sin brottningsmatch och det är den starkaste som får komma till, säger Dan Andersson.
Mitt i högen ligger honan och väntar. Men hon är inte så kräsen. När väl ungarna föds i augusti kan tre ormpappor vara inblandade i avkommorna.
Huggormshonan lägger inte ägg utan de kläcks redan i ormens kropp och ut kommer de färdigutvecklade ungarna som kallas för äspingar. Varje kull är oftast mellan 2-12 ungar.
För att undvika ormbesök på tomten rekommenderar han att hålla gräset klippt och att inte ha så mycket bråte framme.
– Stöter man bara på den under promenaden då tycker jag man ska gå så nära man törs och knäppa bilder och låta den vara.