Bomässan Välkommen hem anordnades för första gången i Luleå under lördagen. Ett 40-tal utställare – bostadsbolag, kommunrepresentanter, mäklare, hantverkare, inredningsfirmor och andra tjänsteföretag – fanns på plats för att visa upp vad de har att erbjuda när det gäller att bo och leva i länet.
Konferencier var folkkäre tv-profilen Martin Timell, känd från TV4:s Äntligen hemma och en del i att intresset för bostäder, inredning och hemmafix har exploderat i stugorna de senaste åren.
Uppe på scenen, i samtal med landshövding Sven-Erik Österberg, raljerade Martin Timell över "klorofylltomtarna" som sinkar byggprocesserna.
Han ångrade inte ordvalet när Norrbottens Media fick en kort pratstund strax därpå och som exempel beskrev Martin Timell en segdragen miljöprövning i Stockholm, när privatpersoner överklagade ett beslut om att dra Norra länken under Bellevueparken.
– Det stoppade processen i över tre år. Jag vet inte hur många miljoner extra det kostade. Det finns alltid personer som bara ser till sina egna särintressen, i stället för att tänka i det stora hela.
Men miljövänner har väl inte bara ett särintresse?
– Det finns fundamentalister överallt. Jag är själv miljövän, står hela dagarna i tv och rekommenderar vad folk ska använda och inte för att skona miljön. Men jag är mer pragmatiker än riktiga miljönördar. Det finns tyvärr en tröghet i demokratin.
Vilken är din uppmaning till styrande politiker?
– Begränsa möjligheterna att överklaga, både tidsmässigt och antal gånger man kan göra det i olika instanser. Först då får vi saker gjorda.
Även Peter Eriksson, landets bostadsminister, hade bjudits in som talare under mässan – och han var inte överförtjust i Martin Timells utspel.
– Fel att skylla på miljövännerna för att byggprocesserna drar ut på tiden. Oftast handlar det om grannar i området som överklagar, säger Eriksson till Norrbottens Media.
Samtidigt är han medveten om önskemålen – från såväl kommuner som byggbranschen – om att skynda på överklagningsprocesserna.
– Det ska det inte ta så lång tid att få besked, innan man kan komma igång. Där jobbar vi, från regerings sida, mot domstolarna, särskilt mark- och miljödomstolen, och har gett dem mer resurser för att få ner processtiderna.
Miljöpartisten öppnar också upp för lättnader i regelverken vad gäller strandskyddet.
– Naturvården är mycket viktig men vi vill hitta bättre kompromisser. På mitt initiativ har regeringen givit Naturvårdsverket i uppdrag att se över strandskyddet, göra det lättare att bygga bostäder i attraktiva lägen i landsbygdskommuner. Och nu har Naturvårdsverket kommit med just ett sånt förslag.
Peter Eriksson slår också ett slag för digitaliseringen och robotiseringen inom byggbranschen. Han nämner Kalixföretaget Part, som tillverkar prefabricerade badrum, som ett föredöme.
Kan robotar skapa fler arbetstillfällen i länets byggbransch?
– Ja. Är vi konkurrenskraftiga och kostnadseffektiva i Norrbotten, använder ny teknik och därmed ökar produktiviteten, då skapas nya jobb också, säger miljöministern.
Thomas Lahti, intiativtagare och projektledare för Välkommen hem, har redan arrangerat mässan två gånger i hemstaden Uppsala, då med drygt 3 000 besökare.
Hans förhoppning är att mässan blir årligen återkommande även i Luleå.
– Mässan ska växa med ännu fler utställare framöver, säger han.
Intresset för bostäder och inredning har exploderat på senare år. Vad beror det på?
– Boendet är en stor del av livet. Sen påverkar alla tv-program och tidningsmagasin också.
Samtidigt varnar experter för en bostadsbubbla. Hur ser du på det?
– Historiskt går det upp och ner. Det kommer alltid bubblor. Men just i Luleå är det oerhört viktigt att det byggs mer bostäder för att staden ska växa, säger Thomas Lahti och lyfter fram aktörer som Lindbäcks och stora byggprojekt som Kronandalen.
– Oerhört viktigt att det äntligen börjar hända saker i Luleå.
Han är själv uppvuxen i Gammelstad och flyttade söderut i 20-årsåldern, för 30 år sedan.
– Men jag kommer alltid att vara Luleåbo. Att komma hit är att komma hem. Jag säger till mina barn också att de inte är upplänningar – de är från Luleå, säger Thomas Lahti.
Även Boden kommun fanns på plats för att informera om fördelarna med att sätta bo där – och bostadsmarknaden där är hetare än någonsin.
Sett till prisutvecklingen på bostadsrätter har priserna på bostadsrätter stigit med 488 procent (!) de senaste tio åren.
– Vi har ökat mest i hela Sverige. Boden är barnvänligt och vi har nära till allt som är viktigt – natur, fritid och sport, bra skolor och kommunala verksamheter, säger Bodens kommunkommunikatör Fanny Norlin, 28 år.