Med näsa för fin whisky

Vad äter man till whisky? Jordnötter, är nog det svar du och många andra ger.
Men det går att äta en rejäl trerättersmiddag med den gyllene drycken som måltidsdryck också.
Det hela handlar om att få maten att ?gifta sig?med whiskyn.
Kuriren var med när Bishops Arms whiskyklubb satte smaklökarna på prov.

LULEÅ2006-05-20 06:30
Whisky har under de senaste tio åren blivit en allt mer framträdande festdryck för oss svenskar. Visst fanns whisky på helgprogram-met även tidigare ? men pendeln har svängt över från de enklare bruksvarianterna till att -alltmer peka på maltwhisky av olika slag, -karaktär och prisklass.<br>&nbsp;? Vi märker en klar skillnad. Nu är folk mycket mer medvetna om vad de dricker och vad de vill ha. Och det är otroligt glädjande eftersom whisky är så mycket mer än bara en dryck vid en bardisk, säger Anita Eriksson, sedan länge en välkänd profil i Luleås krogvärld ? i dag föreståndare för puben Bishops Arms som har cirka 250 olika whiskysorter att välja mellan.<br>Puben har också en egen whiskyklubb som bildades för fyra år sedan och som -regel-bundet träffas för att prova nya, -spännande sorters whisky men också för att till detta äta en god bit mat.<br>Luleå ligger före<br>&nbsp;? Vi såg att det var inne i New York med att dricka whisky till mat men det har vi -faktiskt gjort ganska länge här uppe. Flera år -faktiskt. De ligger allt lite efter i den stora världen, säger Anita Eriksson och skrattar.<br>Den här kvällen är en sådan kväll då det ska serveras whisky som genom-gående dryck till en trerättersmiddag, vilket -kommer att bli en tämligen ny upplevelse för merparten av de åtta medlemmarna av whisky-klubben som finns på plats runt de mörk-bruna borden i pubens inre environger. <br>Tre små, karaktäristiska whiskyglas står uppradade vid varje tallrik och där finns, självklart, också vattenkarafferna och -vattenglasen med tillhörande sked som är legio när det serveras whisky på det -traditionella sättet.<br>&nbsp;? Spännande. Dels ska vi få prova tre -sorter som jag inte har erfarenhet av och sedan ska det bli intressant att se hur maten smakar tillsammans med whiskyn, säger -Roger Öhman, förväntansfullt.<br>Självlärd konnässör<br>Mannen bakom kvällens meny och val av dryck heter Thomas Andersson med -mångårig erfarenhet av krogbranschen både i Sverige och utomlands som efter att ha jobbat både med vin och öl till slut har fått förmånen att jobba med den dryck han, som han säger, älskar allra mest; nämligen whisky.<br>&nbsp;? Jag är en konnässör som i övrigt är -självlärd med whisky som stor passion. Jag har rest mycket och lärt mig via andra och provat massor. <br>&nbsp;? Det här med mat kom för fyra-fem år -sedan då jag började fundera på hur det skulle vara att bara dricka whisky till mat. Sedan har jag provat mig fram och -kvällens meny är ett exempel på vad man kan göra, säger Thomas Andersson som -pekar på -kontrasten mellan sötma och sälta som en av de viktigaste punkterna för att få det hela att harmoniera.<br>Kall och utspädd<br>Det gäller också att kyla whiskyn ? och att spä ut den. 50/50 whisky och vatten är vad som gäller. Detta för att få smakerna att -frigöra sig bättre men också för att inte -alkoholen ska bli det som framträder mest bland karaktärerna.<br>&nbsp;? 22-23 volymprocent är vad som gäller, säger han, och då får vattenkarafferna gå en runda runt borden för att alla ska få rätt sak i glasen ? till rätt styrka.<br>Tre olika sorters whisky hälls först i -glasen. Alla kommer från samma bränneri och är, följdaktligen av samma märke. <br>&nbsp;? Bruichladdich är ett mindre lokalt märke som har gjort sättningen på andra fat än de traditionella sherry och bourbon. Den första vi ska prova till soppan har riojakaraktär, -berättar Thomas Andersson.<br>Sedan kommer förrätten in; en hummersoppa med rejäl sälta tillsammans med ett rostat bröd med pesto ? också med mycket sälta i. Whiskyklubbsgänget uppmanas att först smaka av whiskyn som den är ? för att sedan jämföra när maten kommer till.<br>Det vänds och vrids på små glas, vattnet snurras runt och blandas med de gyllengula whiskydropparna, det luktas djupt och -intensivt och det smackas ? och smakas.<br>Ton av citrus<br>Den första skeden av den vackert cremé-färgade soppan sväljs under -uppskattande nickar innan det första provet på om -verkligen whisky fungerar som bordsdryck kommer.<br>Det smackas igen, det rullas runt i -munnar innan en viss häpenhet och förvåning -sprider sig.<br>&nbsp;? Fantastiskt.<br>&nbsp;? Lite citrussmak.<br>&nbsp;? Det funkar ju.<br>Tre direkta omdömen från det annars luttrade gänget som genast tar sig an -nästa lilla glas för att, om möjligt upptäcka -skillnaderna.<br>Och visst var det så. Det visar sig snabbt att vare sig Yellow Submarine eller Infinity 2 passade att förtära till en hummersoppa ? men det var ju inte heller andemeningen med det hela.<br>Thomas Andersson tar också -tillfället i akt att berätta lite med om bränneriet -Bruichladdich (betyder strandsluttningen) som köptes upp av en cyklande fransman på semester i december 2000 och som -sedan öppnade i maj nästkommande år. Då fanns det 1 miljon liter whisky i lagret på -bränneriet som är unikt på det sättet att de har egen tappning på ön Islay. Det är de -ensamma om.<br>&nbsp;? Den miljon liter som fanns gav dem -möjligheter att sätta andra karaktärer via andra fat och i dag producerar familjeföre-taget 16.000 lådor om året.<br>Whisky före golf<br>Det lyssnas uppmärksamt. Inte minst -Roger Öhman och ett par av hans vänner som i slutet av månaden åker till just Islay för ett andra besök. <br>Öhman hamnade i whisky-klubben efter att en av hans kamrater tagit med honom på en provning. Det är ett par år sedan nu ? och sedan dess är Öhman fast i det oändliga spektrum av mystik, historia, upptäckter och njutning som intresset för whisky för med sig och -skapar.<br>Eller som han själv uttrycker det:<br>&nbsp;? Somliga väljer att spela golf. Jag -fastnade för whisky i stället. Men det -påminner om varandra på ett sätt ? du blir aldrig fullärd. Det kommer hela tiden något nytt, något annat spännande. Som att höra att det antagligen blir så i framtiden att det står exakt vilket korn som används, och varifrån det kommer, på flaskorna. Det är fascinerande, konstaterar han samtidigt som varmrätten bärs in och serveras.<br>Det står lamm på menyn. Tillsammans med ?den gula ubåten?.<br>Den optimala testen på om det hela ska fungera ? eller är det bara ett trendigt -påhitt? <br>45 medlemmar i Luleå<br>Minuterna senare kan alla konstatera att visst var det ett påhitt. Men ett synnerligen lyckat sådant. För hur märkligt det än kan tyckas ? så g-å-r det att dricka whisky även till en varmrätt.<br>&nbsp;? Jag är lite förvånad men inte alls -överraskad. Det gäller bara att hitta rätt med de olika maträtterna och sorterna. Kan vara kul att experimentera, menade Roger -Öhman som också kunde konstatera att trots den relativt lilla mängd vätska det handlade om ? så kom inte törsten eller behovet att dricka öl eller vatten. Inte under hela den kraftiga varmrätten.<br>&nbsp;? Det här är bara en del i allt som gör whisky så speciellt. Det är så mycket mer. Så mycket mer att ta del av och att dela, säger Anita Eriksson som sedan avslöjar att det planeras en rikstäckande whiskyklubb ? allt för att bredda möjligheterna till provningar, resor och annat. I Luleå är man cirka 45 medlemmar.<br>Överraskande resultat<br>Middagen avslutas, som sig bör, med en efterrätt. Chockaldmoussé toppad med -pepparkaka och till denna anrättning hölls den -rökigaste -varianten av Bruichladdich upp. En -synnerligen intressant kombination och med det mest överraskande resultatet.<br>Det visar sig, nämligen, att rökig-heten i whiskyn närmast helt suddas ut av -pepparkakan vars kryddor -istället lyfts fram i gommen. Detsamma -händer när moussén sätts på tungan.<br>En njutning ? helt enkelt.<br>&nbsp;? Det hade jag aldrig väntat mig, utbrister Roger Öhman och får medhåll av kamraterna runt bordet.<br>Det är var en sensationell avslutning på en unik sammankomst.<br>&nbsp;? I Sverige kan vi dricka allt från öl via vin till whisky från alla världens länder. Det kan man ingen annanstans. Vi är ensamma om detta. Varför ska vi då inte kunna kombinera mat med dryck som vi tycker om på vårt eget sätt? Det är är ett steg på den vägen, -summerade Thomas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om