Med sockerrör i tanken
Norrbottningarna kör på etanol från Brasilien. Hittills säljer ett 30-tal mackar i länet drivmedlet. Forskning pågår för att kunna bygga en fabrik som tillverkar etanol från Norrlands skogar. -Ingen har något bättre än etanol i dagsläget, hävdar Jan Lindstedt, Sekab.
I Sverige finns två etanolfabriker för fordonsbränsle. Fabriken i Norrköping har produktion byggd på vete. I en gammal fabrik i Domsjö tillverkas sulfitetanol från rester av massatillverkning. Etanolen ifrågasätts. Ska mat användas till västvärldens bilar? Etanolproduktionen i Sydamerika påverkar dessutom naturomgivningen. Etanol har visserligen betydligt lägre koldioxidutsläpp än bensin men löser inte problemen med andra utsläpp. Sverige kan tillverka etanol ur skogsråvara, fast den vill skogsindustrin ha. Miljöprofilen Björn Gillberg menar att Sverige istället ska tillverka metanol ur skogsråvaran. -Ingen har något bättre än etanol i dagsläget. De som menar att etanol är fel bränsle vet inte vad de talar om, eller så har de en annan agenda. Metanol är problemfyllt att distribuera och är giftigt. Det finns ingen brist på livsmedel, utan överskott. Det är fördelningen som är problemet, säger Jan Lindstedt, VD i Sekab Industrial Development. -Det är bra att debatten finns men en del av den trodde jag var överspelad. Som den om skövling av regnskog i Brasilien. Det är samma sak som att fråga om du ska hugga ner skog i Norrland för att det påverkar södra Grekland, reflekterar Mathias Olofsson. Barrskogsetanol
Sekab har sedan 2004 en pilotanläggning i Örnsköldsvik för tillverkning av etanol från cellulosa. Barrskog i Norrland blir bilbränsle. Produktionen används för forskning. I samband med att en ny värmekraftanläggning planeras i Örnsköldsvik ingår att bygga en industriell testanläggning med produktion av 6.000 kubikmeter etanol per år. -Vi projekterar, och den ska vara klar i slutet av 2010 om allt går vägen, säger Jan Lindstedt. Flera år längre bort i tiden ligger planerna på en demoanläggning i Mellannorrland eller Västerbotten med produktion av över 100.000 kubikmeter norrländsk etanol per år. Jan Lindstedt har förhoppningar om att anläggningen blir av. Meningen är att etanolfabriken med skogsråvara ska integreras med andra delar av skog och bioenergi. Finansieringen, energiförsörjningen och tillgången på skogsråvara i konkurrens med skogsindustrin är några av frågorna att lösa.
Etanol
# Närmare 90.000 etanolbilar, två procent av totala bilparken, rullar i Sverige.
# Etanolmackarna blir fler. I Norrbotten finns så långt ett 30-tal. Av dessa driver OK Norrbotten 16, och föreningen sålde förra året 1.000 kubikmeter etanol. En kraftig ökning.
# Vintertid säljs E77 (77 procent etanol och 23 procent bensin) och övrig tid E85 (med fördelningen 85–15). Vinterblandningen används för att motverka farhågor om köldstopp.
# Lagens krav innebär att det successivt blir fler anläggningar i landet med försäljning av förnyelsebart fordonsbränsle:
# Den som 2006 sålt över 2.000 kubikmeter drivmedel, oavsett sort, måste i år ha försäljning av förnyelsebart bränsle.
# Mackar som 2007 sålt över 1.500 kubikmeter drivmedel måste 2009 sälja förnyelsebart bränsle.
# Den som 2008 sålt över 1.000 kubikmeter drivmedel måste sälja förnyelsebart bränsle.
# Det har hittills gett en utveckling med etanolmackar i tätbebyggelse och farhågor om nedlagda glesbygdsmackar.