Men Kurirens chef är glad

Alla tidningar i landet minskade sin upplaga 2011 - så även i Norrbotten.
Men Kurirens chef är nöjd med tidningens siffror.
- Vi stärks av dem, säger han.

RÄTT NÖJD. Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom ser upplage- och räckviddssiffror som en bekräftelse på att tidningen är på rätt väg. "Det måste vi ändå kunna glädja oss åt", säger han.

RÄTT NÖJD. Kurirens chefredaktör Mats Ehnbom ser upplage- och räckviddssiffror som en bekräftelse på att tidningen är på rätt väg. "Det måste vi ändå kunna glädja oss åt", säger han.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2012-02-24 06:00

Landets tidningar fortsätter att minska sina tryckta upplagor. Det visar den redovisning som i dag presenteras av Tidningsstatistik AB (TS). Trenden är densamma i Norrbotten, alla länets tidningar tappar upplaga.

Bäst klarar sig Kuriren och chefredaktör Mats Ehnbom ser redovisningen som en smärre framgång. Han påpekar att i förhållande till andra tidningar klarade sig Kuriren bra under 2011.

- Jag tittar på procenten och det måste man göra för att inte blanda äpplen med päron. Snittsiffran för riket är minus 3,6 procent och vi tappar 2,6 procent. Samtidigt visar mätningen av vår räckvidd en ökning med 2.000 läsare och det är en väldigt bra siffra, säger han och tillägger:

- När vi ser att siffrorna för papperstidningen och räckvidden talar samma språk så måste vi ändå kunna glädja oss åt det.

Det som Mats Ehnbom särskilt vill framhålla är just räckviddssiffran.

Räckvidden viktig
- Den visar att många norrbottningar vill läsa Kuriren. Det visas också av utvecklingen vi har inom våra digitala medier. De dagar är förbi när vi kunde glädja oss åt ökad upplaga av papperstidningen. Men att vi lyckas bäst i Norrbotten och nästan bäst i hela Sverige är trots allt ett kvitto på att det hårda arbete vi lagt ned de senaste åren för att förbättra tidningen har gett effekt, säger han.

NSD tappar 1.000 exemplar, Piteå-tidningen förlorar i likhet med Kuriren 500 medan Haparandabladet tappar 200.

PT visar den högsta siffran för hushållstäckning i länet, 65,8 procent. Motsvarande siffror för Kuriren och NSD är 35,7 respektive 24,7 procent. Siffran gäller tidningarnas utgivningsorter och det betyder att lite drygt vart tredje hushåll i Luleå läser Kuriren medan vart fjärde läser NSD.

I grannlänet Västerbotten är läget snäppet värre. Västerbottens-Kuriren förlorar 1.200 exemplar, Norran tappar 1.000 och Västerbottens folkblad minskar med 600. Med undantag av Dagens industri ökar ingen tidning i landet.

- Under 2011 tappar i princip alla TS-redovisade tidningar i upplaga, säger Magnus Paulsson, vd på TS.

Han menar dock att tidningsbranschen i allmänhet fruktade att tappet skulle bli ännu större än vad det blev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om