Haparanda får 1.933 kronor mer per invånare och år. Det betyder runt 19 miljoner kronor extra i kassan.
- Helt fantastiskt. Vi visste att vi skulle vinna på reformen men vi räknade med runt 14 miljoner, säger kommunalrådet Gunnel Simu.
Hon vet inte hur pengarna ska användas, "det finns många hål att fylla", säger Simu.
Redan 2011 lade en utredning, enig över partigränserna, fram ett förslag till ett nytt skatteutjämningssystem för kommuner och landsting (inkomst- och kostnadsutjämning).
Orättvist system
Men sedan hände inget, regeringen tog aldrig förslaget till beslut och det gamla systemet fortsatte att gälla trots att det slog orättvist mot många fattiga glesbygdskommuner som fick lägre statsbidrag än välmående storstadskommuner.
Kritikerna menade att det var de moderatstyrda kommunerna i Stockholmsområdet som bromsade reformen då de gynnas av det nuvarande systemet. Men Sveriges kommuner och landsting (SKL) morrade och regeringen har nu enats om en kompromiss som kostar en extra statlig miljard per år.
Många kommuner ute i landet ska betala mindre, en rad storstadskommuner mer, enligt regeringens förslag som enligt finansmarknadsminister Peter Norman (M) ska införas 2014.
Det nya systemet ska införas i etapper för att ingen kommun årligen ska tappa mer än 250 kronor per invånare. Även kommuner som vinner stora pengar, som Haparanda, Pajala, Överkalix och Övertorneå, får också se reformen införas stegvis, allt gott kommer inte på en gång.
Centerpartiet, och Kristdemokraterna är de två partier som varit mest kritiska utåt över att det nya systemet har dröjt. Nu hävdar Annie Lööf att regeringens besked innebär en arbetsseger för Centern.
- Det är mycket viktigt att få ett nytt system på plats, säger Lööf till TT.