Det är dyrt att bygga studentbostäder. Ska man bygga enligt Boverkets Byggregler (BBR) riskerar byggkostnaderna att bli så höga att studenterna inte har råd med den höga hyran som följer. Det är också en av förklaringarna till den rådande bristen på studentbostäder runt om i landet.
Innovativa lösningar
Mot bakgrund av det har också bostadsminister Stefan Attefall tagit initiativ till en satsning på att ta fram nya innovativa lösningar för hur man kan bygga framtidens studentbostäder. På uppdrag av Lindbäcks Bygg i Piteå, som byggt många studentbostäder i bland annat Luleå, har nu nio blivande civilingenjörer med inriktning på arkitektur tagit fram två olika alternativa bostäder.
– Först var tanken att vi skulle vara en grupp, men vi var så många att vi delade upp oss i två grupper, berättar Josefine Rönnlund, en av studenterna.
Båda grupperna presenterade först fler olika förslag till hur man skulle kunna bygga. I samråd med Lindbäck Bygg valdes sedan ett förslag för varje grupp ut. Efter två veckors ihärdigt byggande står nu två fullt möblerade studentlägenheter klara, uppbyggda i en korridor i F-huset. På måndag kommer bland annat folk från byggföretaget för att titta på resultaten.
13,9 kvadrat
Den första gruppens lägenhet är på 13,9 kvadratmeter och i den ytan ingår en toalett med dusch som är anpassad för funktionshindrade, vilket också varit ett krav.
– Vi har försökta utmana BBR:s krav. Vi har gjort flexibla lösningar då det gäller möbleringen och verkligen försökt komprimera allt så mycket det går. Exempelvis är det förvaring på höjden så att man kan utnyttja hela volymen. Under den uppfällbara sängen är det ett bord, säger Josefine Rönnlund.
Själv bor hon i en studentlägenhet som är på cirka 25 kvadratmeter med en hyra på över 3.000 kronor i månaden. En mindre lägenhet ger givetvis lägre hyra och själv skulle hon absolut kunna bo i lägenheten de byggt.
– Det första åren är det absolut inga problem. Sedan samlar man på sig lite grejer och behöver kanske lite större, säger hon.
Många positiva
Den andra gruppens lägenhet är något större och mäter 16 kvadratmeter och då utgör toaletten cirka fyra kvadratmeter.
– Det är mycket mer förvaringen i den här lägenheten än i en studentlägenhet på 25 kvadratmeter, påpekar Karin Eknor, som jobbat med lägenheten.
Hon berättar att de fått glada tillrop av andra studenter som tittat in under byggtiden.
– Vi har också gjort en enkät bland studenterna och hela 92 procent svarade att de skulle tänka sig att bo så här, säger hon.
Per Öbom
0920/262934
per.obom@kuriren.com