Mindre vatten än normalt i magasinen

Det har snöat för lite i vinter.
Det saknas snö och vatten som motsvarar årsbehovet av elström för en miljon villor inom Norden.
- Ändå är det inget ­extremt ovanligt läge, säger Set Persson, Vattenfall.

LULEÅ2006-05-11 06:00
Beräkningarna för vattenkraften görs mot bakgrund av att vintersäsongens snö omvandlas till vatten. Då vill åtminstone kraftindustrin veta hur stora reserver som finns till produktion av elström.
Läget i och med senaste rapporten från Svensk Energi i går är att magasinen i Sverige haft en stark tillrinning senaste två veckorna. Lagren av vatten är större än normalt för årstiden. Fast det beror på att den starka värmen nyligen tinade snö tidigare än brukligt. Snön brukar hålla sig längre in på året innan den blir vatten.
Mängder snö har ännu inte tinat och runnit iväg till vattenmagasin. Frågan är hur mycket vatten som totalt funnits lagrat som snö. Bedömningen för Norden, som har gemensam elmarknad, är att det saknas resurser till vattenmagasinen motsvarande 20 terawattimmar (TWh). Det är lika med årsbehovet för en miljon villor i Norden.
- Ja, det blir mindre vatten än normalt men det är alltså inget extremt utan ligger inom normal variation. I januari 2003 var underskottet 40 terawattimmar och sedan vände det ju. Vi har perioder senaste åren med plus tio terawattimmar och även de med minus 20 terawattimmar. Så sent som i augusti var läget normalt, beskriver Set Persson, Vattenfall produktionsplanering.
Resurserna för vattenkraft i alla kraftälvar i Sverige är sämre än normalt. Minst dåliga är förutsättningarna för Luleälven.
Elpriserna påverkas uppåt eller neråt beroende på tillgången av vatten i magasinen. Sedan något år har en faktor tillkommit som enligt Set Persson kommit att påverka elpriset mer, nämligen EU:s system för utsläppsrätter för koldioxid. Handeln med utsläppsrätter har varit oprövad och det har funnits oklarheter om hur mycket koldioxid som släppts ut i respektive land. Set Persson konstaterar att elpriset på marknaden gått ner på senare tid som följd av fallande utsläppsrättspriser.
På den tråden är också Vattenfalls konkurrent Fortum. I går summerade Fortum de månader som gått av 2006 och konstaterade att det varit dramatiska svängningar på elpriset. Efter en uppgång första månaderna sjönk elpriset i april och orsaken är kraftigt fallande priser på utsläppsrätter. Länderna kom att redovisa överskott av utsläppsrätter 2005.
Fortum, liksom Vattenfall part i målet, talar om fortsatt osäkerhet om vart elpriset tar vägen. Mycket beror på utsläppsrätternas pris och i övrigt bland annat på om det blir mycket regn framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om