Ministern hamnade på det hala

Utbildningsministern kom i Saab, hamnade i en halv Volvo och höll på att styra i diket.
- Det verkar halkigt, kommenterade Lars Leijonborg när han testade tekniken i universitetets forskningssalar.

LULEÅ2007-05-10 06:00
Det var universitetsbesök för nästan hela slanten när utbildningsministern Lars Leijonborg i går besökte Luleå. Ett avsnitt i programmet gällde besök i Designlab, tillhörande forskningen inom produktutveckling för verkstadsindustri och bilindustri.
Jörgen Normark och Phillip, från universitetet, förevisade arbetet ihop med Volvo om hur bilkörning och hanteringen av instrument fungerar ihop. Ny typ av instrumentpanel testas, liksom bilkörning i kombination med mobiltelefon, ipod och andra funktioner. På en skärm med färdvägen framför ögonen dök det upp störande moment, vilket antogs medföra reaktioner hos bilisten.
Lars Leijonborg, som även styr Volvo privat, satt koncentrerad vid ratten fram till att forskarna började berätta om arbetet. Då blev uppmärksamheten splittrad och styrningen var inte i allians med folkpartiskallen.
Ett annat förevisat arbete gäller samarbetet med Statoil och Haldex (tillverkare av fyrhjulsdrift) kring smörjmedel och lameller, ett arbete som uppges ha undanröjt behovet av service under bilens livslängd.

Outsorcad forskning
Lars Leijonborg fick också en rad frågor, inte minst om betydelsen av globaliseringen av forskningen.
- Företag som exempelvis SKF tittar på var de får mest för pengarna och kostnaden här är hög. I Indien är de duktiga och har helt annan kostnad på vad de gör. Jag ser framför mig att vi får se outsorcad forskning, sade Erik Höglund, professor i maskinelement.
Han efterlyste motmedel, exempelvis ökade anslag och ny syn på medfinansiering.
- Många länder med medioker forskning går lysande medan Sverige, som satsar mycket på forskning, befinner sig kring genomsnittet. Men lyckas man förena bra forskning och entreprenörsskap, då smäller det till, svarade Lars Leijonborg.

Visa på högre värden
Om utmaningen från billigare forskarländer kommenterade han att den konkurrensen först förefaller olöslig.
- Fast ännu så länge har företag tyckt att det finns anledning ha verksamhet i Sverige. Men till sist måste vi visa att det är värt fyra gånger pengarna att ha det. Då beror det på hur duktiga vi är, sade Lars Leijonborg.
Erik Höglund kontrade med att BMW, som exempel från omnämnda bilindustrin, valt att lägga forskningen till billiga länder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om