Det var våren 2023 som Ekobrottsmyndigheten började nysta upp härvan. Polisens insatsstyrkor slog till mot ett tiotal adresser runtom i landet, kopplade till tatuerarstudion Blessed Ink, och hos en företrädare i Luleå hittades bland annat över 200 000 kronor i kontanter, en exklusiv Rolex-klocka och en Gucci-väska.
Ekobrottsmyndigheten har därefter utrett honom och fyra andra för skattebrott, bokföringsbrott och penningtvättsbrott.
– Tatuerarverksamheterna har kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det misstänkta brottsupplägget är i korthet att intäkter inte har bokförts eller skatteredovisats samt utbetalning av svarta löner, sa Mikael Bäckström, kammaråklagare vid EBM i Umeå.
Utredningen blev omfattande medan misstankarna mot två Luleåbor – en tidigare dömd för grovt narkotikabrott i en kokainhärva – senare kunde avskrivas.
Nu väcks åtal mot den i dag 28-årige huvudmannen i Luleå, en 35-årig man i Umeå och en 24-årig man i Linköping, alla betraktade som företrädare för det numera konkursade bolaget som tidigare bedrev tatuerarverksamheten.
Stämningsansökan innehåller åtalspunkter gällande flera räkenskapsår. Luleåbon och Umeåbon misstänks till att börja för bokföringsbrott åren 2019-2020, när bolaget hade säte i Linköping. Då ska de ha mörkat bolagets intäkter motsvarande cirka 360 000 kronor.
Åtalspunkterna för åren 2021 och 2022 rör även den tredje misstänkte Linköpingsbon, då trion misstänks ha underlåtit att bokföra intäkter på över 500 000 kronor respektive cirka en miljon kronor.
Med de misstänkta bokföringsbrotten följer tre fall av försvårande av skattekontroll.
De åtalade misstänks även för momsfiffel och skattebrott då de lämnade felaktiga uppgifter till Skatteverket genom att redovisa alltför låg utgående mervärdesskatt åren 2021-2023. Därmed slapp de undan skatter och avgifter på närmare 400 000 kronor, enligt åtalet.
Åklagaren menar att ekobrotten har begåtts med uppsåt och endast i andra hand av oaktsamhet.
Samtidigt riskerar den 28-årige Luleåbon en talan om självständigt förverkande, ny lagstiftning sedan i fjol som gör det enklare för rättsväsendet att ta tillgångar med brottsligt ursprung från kriminella i beslag.
I Luleåbons fall vill åklagaren att den beslagtagna Rolex-klockan, Gucci-väskan samt de drygt 200 000 kronorna i kontanter förverkas, då det anses sannolikt att tillhörigheterna kommer från hans brottsliga verksamhet.
I likhet med övriga åtalade förnekar mannen brott.
– Han har inte ägnat sig åt ekonomiska oegentligheter, har inte heller varit ställföreträdare för bolaget, sa mannens advokat Magnus Söderlind tidigare till Kuriren.
Till åklagarens bevisning hör dock vittnesförhör med en av kommunens miljöinspektörer som efter besök hos Blessed Ink bekräftar att tatuerarprofilen var bolagsföreträdare vid tiden för de misstänkta brotten.
Även i dag står Luleåbon som huvudman för bolaget, vars verksamhet i Linköping försattes i konkurs våren 2024.
Inledningsvis i utredningen fanns även misstankar om penningtvättsbrott kopplade till grov organiserad kriminalitet men detta kunde inte bevisas, menar åklagare Mikael Bäckström vid Ekobrottsmyndigheten.
– Visst kan de misstänkta ha ägnat sig åt andra olagliga saker också men det tillkom ingen sådan information i utredningen.
En förundersökning startade också rörande penningtvätt apropå de tillhörigheter som togs i beslag hos Luleåbon.
– Men jag har inte bevisning att påstå att det fanns ett penningtvättssyfte med att förvara kontanterna, Rolex-klockan och Gucci-väskan i bostaden, säger Mikael Bäckström.
Den beslagtagna Rolex-klockan är värd mellan 120 000-150 000 kronor och noterbart är att ett annat vittne i härvan vill ha tillbaks klockan.
– Den åtalade Luleåbon hade förvärvat klockan men köpet hävdes och den rättmätige ägaren skulle få tillbaka den. Vid rättegången får båda berätta vad som egentligen gäller.
Åklagaren, som tror att huvudförhandlingen sker först i höst, vill inte precisera vad han tänker yrka på för straffpåföljd för Luleåbon i tatuerarhärvan.
– Exakt hur många månader det handlar om kan jag inte säga säkert. Under ett års fängelse, kanske. Men det kan finnas utrymme för alternativa påföljder också, som villkorlig dom och samhällstjänst.
Rättegången sker troligen först hösten 2025.