Norrbottens Media kunde häromveckan avslöja åklagarmissen, som ledde till att en misstänkt våldtäktsman i Kiruna försattes på fri fot.
Läs mer: Sara, 30, lever i skräck
Läs mer: Misstänkt våldtäktsman på fri fot
Den ansvariga åklagaren förbisåg att mannen skulle omhäktats den 29 augusti i stället för det 30 augusti.
Nu blir ärendet ett fall för åklagarmyndighetens tillsynsavdelning.
– Det skedde en datummiss, det är uppenbart, och när vi upptäcker att något fel kan ha begåtts, då ska vi göra tillsynsavdelningen uppmärksam på det. Men det är ännu inte säkert att tillsynsavdelningen kommer att granska ärendet, säger Thomas Ennefors, chefsåklagare.
Har åklagarkammaren i Luleå prickats tidigare?– Det är sällan.
Enligt Thomas Ennefors beslutade Gällivare tingsrätt först att mannen skulle få vara omhäktad i 15 dagar – men dagen därpå ändrades sista datum för åtal.
– Vi observerade inte att det var ändrat från den 30 till den 29 augusti. Jag har personligen aldrig varit med om att tingsrätten har ändrat en dag men av någon anledning gjordes detta, säger chefsåklagaren.
Är det inte korrekt att omhäktning måste ske efter 14 dagar?– Det är det normala. Men ibland händer det att man får en månads omhäktning också, som när den häktade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Magnus Nilsson, rådman vid Gällivare tingsrätt, var den som ändrade datum för omhäktning till den 29 augusti. Han försvarar beslutet.
– Initiativet var mitt eget. En omhäktning sker i 14 dagar.
Rättegångsbalken slår fast att rätten ska hålla ny häktningsförhandling med högst två veckors mellanrum, men om det "av annan anledning är u-p-p-e-n-b-a-r-t att förhandling inom två veckor skulle vara utan betydelse, får rätten bestämma längre tids mellanrum".
– "Uppenbart" är ett väldigt starkt krav. Man får läsa närmare i lagkommentarerna vad som gäller där.
Det rådde alltså inga tvivel om att omhäktningen enbart skulle sträcka sig 14 dagar?– Nej.
Är det vanligt att åklagarna missar detta?– Inte enligt mitt förmenande, säger Magnus Nilsson.