Valstugorna är på plats och vallokalen har öppnat – på onsdagen drog valåret igång på allvar. Men starten blev mjuk på gränsen till svampig – valstugorna är ännu förbommande och det ringlar inga köer till vallokalen.
Det finns i ett sidorum till biblioteket och där inleddes förhandsröstningen i EU-valet klockan tio på onsdagen. Elsa Hassgren, en av tre valförrättare i lokalen, berättar att en hel del väljare tog chansen direkt.
– Ja, det kom fler än jag trodde. Och många kom direkt klockan tio, säger hon.
Paret Kristina och Patrik Östholm passade på att avlägga sina röster då de är bortresta på valdagen 25 maj. De poängterar både att det är viktigt för dem att rösta.
– Jag ser det som ett ansvar man ska ta när man nu har den möjligheten, säger Patrik.
– Och det gäller att se till att inte fel partier kommer in i EU-parlamentet, säger Kristina.
Det är om möjligt ännu lugnare vid de sex valstugorna på gågatan. De är inte bemannade ännu, det satt ett hänglås på var och en. Några herrar på en bänk i solskenet noterar att en av stugorna hamnat mitt över schackbrädet. Det fick dem att anta att valstugorna ska bort över sommaren.
– Men samtidigt är det ju supervalår så man vet aldrig, säger en av dem.
Sören Bergkvist är inte säker på om han ska rösta EU-valet
– Jag får se. Titta på Storbritannien, de vill ut ur EU. Men den 14 september ska jag rösta, säger han.
De partier som finns i stugorna under EU-valrörelsen är Moderaterna, Miljöpartiet och Folkpartiet, räknat från Smedjegatan. Därefter kommer en uteservering och sedan följer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Och sedan en uteservering till.
– Vi blev lite oroade när vi såg hur de möblerat med uteserveringar på gågatan och undrade var ska vi rymmas. Men det blev bra och det är bara positivt med uteserveringarna. Det betyder att det är mycket människor i rörelse, säger Madelene Ridehäll, Socialdemokraternas ombudsman i Luleå
Hon berättar att partiet öppnar sin valstuga på torsdag och att den ska vara öppen så mycket som möjligt fram till valet.
Anders Josefsson, Moderaternas gruppledare, tror inte att hans parti öppnar stugan förrän på söndag.
– Vi har länsstämma på lördag och då är alla där. Sedan ska vi försöka ha öppet när det är folk i rörelse, på helgerna och runt luncherna, säger han.
Stugorna får partierna låna av kommunen för 2.500 kronor och schackspelarna kan vara lugna, de får inte stå kvar över sommaren utan ska plockas in igen efter EU-valet.
Men i augusti kommer de tillbaka för då är det dags för nästa valrörelse.