Toni Alldén dömdes 2009 till livstids fängelse och att betala 342 000 kronor i skadestånd till anhöriga till Carolin Stenvall. I dag har han reglerat en stor del av skulden men fortfarande återstår 80 200 kronor att betala.
Kravet är ställt av Brottsoffermyndigheten, som är den myndighet som ”tar över” skulden efter att brottsoffer ansökt och fått utbetalt skadestånd av samma myndighet. Då har personal från Kronofogdemyndigheten initialt gjort sitt för att driva in pengar från gärningsmännen.
– Samtidigt som vi skickar vårt krav så meddelar vi gärningspersonen att nu har vi tagit över det här, vi har den här fordringen och vill du göra upp med oss, så hör av dig. Då får vi se om vi kan komma fram till något, säger Sten-Åke Sidebo, chef på regressenheten på Brottsoffermyndigheten.
I Norrbotten finns det ett stort antal dömda brottslingar som jagas för skulder av kronofogden. Stora delar av dessa krav kommer från Brottsoffermyndigheten.
Och sett i ett nationellt perspektiv är skulderna till Brottsoffermyndigheten dramatiska. Vid årsskiftet var svenska brottslingar skyldiga totalt 790 miljoner kronor.
Läs mer: Brottslingarna som jagas för skulder
– Det är väldigt många som inte kan betala. Vi får in över tiotusen ansökningar per år från brottsoffer och betalar ut en bit över 100 miljoner kronor, säger Sten-Åke Sidebo till Kuriren.
Han pekar sedan på regelverket som enligt honom är en ”lucka” i svensk rätt. Ett brottsoffer tvingas själv vara aktiv för att få ut skadeståndet.
– Det finns inte någon offentlig instans som skickar ut ett kontonummer som beloppet ska betalas in på, säger han.
Många av de dömda upprättar en avbetalningsplan till Brottsoffermyndigheten men eftersom inkomsterna är minimala blir beloppen som betalas in låga.
Det finns också ett antal individer som vill betala skadeståndet direkt.
– Men i dag finns ingen mellanhand, det saknas en offentlig instans som kan förmedla betalningar. Det blir ändå kronofogden som tar vid när rättsprocessen är över. Då har gärningspersonen två veckor på sig att betala, säger Sten-Åke Sidebo och fortsätter:
– Många vill kontakta brottsoffer direkt men det är ju inte lämpligt.
I ett antal fall per år betalar Brottsoffermyndigheten ut skadestånd till brottsoffer där det inte finns kända gärningsmän.