De två kvinnoöverfallen i Luleå i veckan skedde i och invid gångtunnlar. I båda tunnlarna fungerade endast en lampa i varje tunnel.
De två överfallen har åter väckt frågan om säkerhet och trygghet. Och mörka tunnlar tillhör de platser som är mest skrämmande, inte minst för kvinnor och särskilt när det är mörkt.
Det finns drygt 100 gångtunnlar i Luleå.
– Det är väldigt mycket jämfört med andra kommuner. Det kan bero på att vi har så många flerfiliga trafikleder i Luleå, säger Jens Engberg, ansvarig för gatu- och parkbelysningen i Luleå.
De allra flesta tunnlar är upplysta men det är även där som belysningen mest utsätts för skadegörelse.
– Ja, lamporna sitter på rätt höjd och utom synfält, säger Engberg.
Kommunen får in mellan 600-700 anmälningar per år om släckta lampor, 90 procent av anmälningarna kommer året sista fyra månader.
Jens Engberg berättar att kommunen ofta får höra att tunnlarna är mörka och skrämmande.
– Vi försöker förbättra läget genom att byta ut belysningen till mer stryktålig armatur. Och det är minst lika viktigt att området just utanför tunnlarna också är väl upplyst och även där gör vi kompletteringar. Men tunnlarna är en rest från 70-talet och det är svårt att göra dem trygga, säger han.
Kommunen gör bara en inventering per år av belysningen.
– Därför är vi beroende av allmänhetens ögon och att de rapporterar in fel, säger Engberg.
Trygghets- och folkhälsorådet är ett samverkansorgan mellan kommunen, landstinget och polisen. Rådet genomför regelbundet trygghetsvandringar i bostadsområdena för att identifiera farliga miljöer.
– Belysning kommer väldigt ofta upp vid de tillfällena, säger Ida Persson, gatuingenjör på kommunen.
Både hon och Jens Engberg deltar i dessa promenader. Det gjordes en på Bergnäset så sent som 22 oktober och det protokollet är ännu inte klart.
– Men vi gick inte där överfallet skedde utan från fritidsgården via Stengatan ned till vårdcentralen, berättar Barbro Müller, folkhälsostrateg på kommunen.
Hon ansvarar för samverkan i trygghets- och folkhälsorådet. Müller menar dock att oron för mörka tunnlar är en fråga för gatukontoret.
– Vi har inte lyft den frågan. Men det som nu hänt gör väl att vi behöver fundera över om vi skulle behöva göra det, säger hon.
När det gäller polisens utredning gick den inte nämnvärt framåt under torsdagen. Polisen vill fortfarande inte gå ut med ett det signalement man har från måndagens överfall förrän det finns fog för att det är samma person som stod för tisdagens våldtäktsförsök.
– I annat fall har vi bara en misstänkt för sexuellt ofredande och det är ett bötesbrott, säger förundersökningsledare Anders Björklund.