Motion på recept

Motion på recept. Det här ska testas på elva vårdcentraler i Norrbotten.
- När patienter får recept på motion förstår de att det är lika värdefullt som med läkemedel, säger distriktsläkaren Ulf Ohlsson.

LULEÅ2006-05-09 06:00
Att skriva ut recept på motion är ingenting nytt, det finns flera landsting som haft det systemet i flera år. I Norrbotten försöker man ta tillvara de lärdomar som andra landsting har. Därför inleder man ett samarbete med idrottsrörelsen.
Tanken är föreningar ska delta i arbetet. De ska leda olika grupper för att locka människor att motionera.
- Många människor som har ont tror att de måste vila för att bli friska. Men det är fel, tvärtom är det bättre att motionera, i alla fall för dem som inte har några allvarligare förslitningar. Med motion kan till och med problemen försvinna helt och hållet, säger professor Jack Lysholm som är ortoped.
Är det inte enklare att ni rekommenderar motion i stället för att skriva ut det på recept?
- Vi har gjort det under lång tid och då är det bara en tredjedel av alla patienter som följer råden. Med recept blir det något helt annat.
Tanken är att patienter ska få motionsråd som är kopplat till de problem som de har. Till sin hjälp har läkarna en bok som kallas Fyss ( Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling).
Distriktsläkare Ulf Ohlsson vid Mjölkuddens vårdcentral har redan prövat att skriva ut motion på recept. Han berättar historien om en av sina patienter, en kvinna som hade artros i ett knä.
- Hon ville först inte motionera eftersom hon hade så ont. Då sade jag att det gör ont i början men att det går över. Då började hon promenera 60 minuter varje dag. Efter någon vecka började värken mildras och efter ytterligare en tid var den nästan helt borta.

Recept ger tyngd
Ulf Ohlsson ser flera fördelar med att skriva ut motion på ­recept.
- Med recept får våra rekommendationer en helt annan tyngd, de förstår att motion är likvärdigt med läkemedel. Det ger också människor en tilltro till den egna förmågan och det är viktigt.
Sjukgymnasten Margareta ­Eriksson leder det så kallade FAR-projektet ( fysisk aktivitet via recept). Där ingår att det ska finnas en samordnare på de vårdcentraler som ingår i projektet. Samordnaren ska se till att samarbetet fungerar mellan sjukvården och idrottsrörelsen.
- De som inte har motionerat tidigare har en tröskel som de måste passera. Det ska vi hjälpa dem med. Därför ska vi utbilda personer som kan leda olika grupper, säger Jane Fernholm som är chef för Norrbottens idrottsförbund.
Försöket med recept på motion ska pågå i två år. Elva vårdcentraler i Luleå, Boden, Malmberget, Kalix och Piteå deltar i projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om