Motstånd mot strandskyddslagen

Kustkommunernas kamp mot den nya strandskyddslagen. Det vill kommunalrådet Robert Forsberg i Kalix starta. - Vi accepterar inte att de nya reglerna är hårdare än de gamla.

Luleå2010-02-25 06:00
Den 1 juli förra året trädde den nya strandskyddslagen i kraft. Den hade föregåtts av diskussioner om att det skulle bli lättare att få bygga intill stränder, speciellt i glesbygd.Men så blev det inte och det upprör kommunalrådet Robert Forsberg i Kalix. - Vi trodde att de nya reglerna skulle göra det lättare för oss att ge dispenser från strandskyddslagen. För oss är det viktigt med flexibla regler men det verkar som om reglerna blivit hårdare och det kan vi inte godta.Robert Forsberg talar om att inleda ett samarbete mellan kustkommunerna i Norrbotten, Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå. Tanken är att skapa gemensamma regler när det gäller strandskydd. Och sedan använda det som grund för att få regeringen att genomföra ändringar i strandskyddslagen som speciellt gäller glesbygdsområden.Kommunerna har ansvaret
Forsberg sade detta i samband med den utbildningsdag som Sveriges kommuner och landsting, SKL, hade om den ny strandskyddslagen på onsdagen i Luleå. Det var SKL:s Reigun Thune Hedström som ansvarade för informationen.Hon talade bland annat om huvudprincipen i den nya lagen: "att strandskyddet tryggar allas tillgång till strandområden genom allemansrätten". Där ingår också att bevara bra livsvillkor för djur- och växtlivet.Tidigare hade länsstyrelserna ansvar för dessa frågor - nu är det istället kommunerna som har det. Samtidigt har kommunerna också rätt att ge dispenser.- Utgångspunkten är ett fortsatt generellt strandskydd i hela landet, sade Reigun Thune Hedström.Den nya strandskyddslagen skapar en skyddszon på 100 meter. Kommunerna kan utöka den gränsen till 300 meter. Men ett sådant utökat skydd får inte vara generellt - varje fall ska prövas individuellt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om