När klimatet byter fot

Klimatförändringen har fått oss att byta fot. Nu tänker vi halka och väta istället för kyla när vi shoppar vinterskor.

Snöfritt. December och än går det att gå i gympaskor på stan. Ett föränderligt klimat har förändrat vårat skobruksmönster.

Snöfritt. December och än går det att gå i gympaskor på stan. Ett föränderligt klimat har förändrat vårat skobruksmönster.

Foto: Per Lundström

Luleå2016-01-03 14:00

Förr i tiden slog vinter och torr kyla till direkt här uppe i norr. Regn under vintermånaderna förekom knappt. Nu får vi inse att vintern alltmer liknar ett våtvärmande omslag. Det är bara att anpassa sig till årlig återkommande blöta och superhalka. Behovsmönstren ändras och utvecklandet av nya material och halkskydd tas fram.

Lena Söderström Höiseth är skohandlare i Luleå och från en familj som firar 65 år i branchen. Hon har själv jobbat aktivt med skoförsäljning sen 1990 och har sett klimatförändringen stuva om i våra köpmönster och i tillverkningen.

– Kunderna styr i allt högre grad om från syntetmaterial till kvalitét och halkproblemet är något som alla kunder tar upp när de kommer till affären, verifierar hon.

Det låter lite som i bilverkstan i dag när man ska välja vinterdojor. Dubbat eller sulor med sug i greppet.

– Det finns nu till och med dubbar på burk som man sprayar under hala skor. Det håller ju inte nåt längre tag men för den stund man behöver det, säger skohandlaren och visar en sprayburk. Lite hokus pokus.

Att köpa en vintersko i dag är rena vetenskapen. Ingen vill ju bli blöt om fötterna i slaskeländet och den utmaningen har skoproducenterna jobbat intensivt med.

– Ta det här med goretex. Den bild man har av det är en grov sko i materialet som ju är ett plastmaterial som håller värme och stänger ute väta. Men gortex i dag är ett membran som kan ligga innanför skinnet i en ganska nätt sko. Och det ser vi kommer alltmer, konstaterar Lena Söderström Höiseth. När vintern dröjergår man längre i höstskorna och hoppar tidigare i vårskorna.

Icebug är en dubbad lösning som alltfler väljer.

–Ja det är alltså metalldubbar i sulan, säger Lena och visar både kängor och sportigare promenad/träningssko. De konventionella broddarna finns förstås i sortimentet men även skydd för de dubbade skorna om man går in på känsliga golv.

Kraftigt mönstrade mjuka sulor som ”suger sig fast” i underlaget är ett annat alternativ som utvecklats på grund av ett förändrat klimat, och hon visar en damkänga med en sula som ett fjälllandskap.

– Titta på den här rejäla mönstret där skon i övrigt väldigt nätt.

Blötare klimat betyder att skorna klarar sig sämre och det är därför viktigt att sköta om dem.

– Ja man ska inte tro att det är underhållsfritt. Man måste impregnera, använda skokräm, läderbalsam, olika skinnsorter kräver olika skötselmetoder tipsar skohandlaren.

Skomakarens sköteselråd

Använd gärna ett skohorn för att bakkappan ska hålla längre.

När du tar av dig - knyt upp skosnörena och lossa spännen och kardborrband, använd gärna stövelknekt eller händerna. Om du trampar ner bakkappan på skon riskerar den gå sönder.

När du inte använder skorna, använd då skoblock för att hålla formen på skodonen.

Låt skorna vila varannan dag, det behövs för att torka ur dem. Alla människor har fotsvett och svettas i snitt 5 cl per dag.

Om skorna blivit blöta, torka i rumstemperatur, annars spricker de lätt.

Borsta bort smuts. Tvätta lätt med en fuktig trasa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om