Vilka politiska partier ska släppas in i Luleås skolor? Eller snarare – vilka ska inte få tillträde.
Frågan är aktuell i hela Sverige påpekar kommunalrådet Yvonne Stålnacke och i höst ska den avgöras i Luleå.
– Vi har haft en väldig diskussion i utskottet, säger hon.
Utskottet är arbets- och personalutskottet (Apu) och frågan gäller "Riktlinjer för politiska partier och organisationers besök i skolan och andra kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler inom Luleå kommun", som den långa titeln på ärendet lyder.
Klart är att frågan är aktuell, och het.
– Det beror ju på Sverigedemokraternas framgångar i valen, säger Annika Eriksson (MP).
Och att partiet som Svenskarnas parti, som betraktas som öppet nazistiskt, velat komma in i skolor för att informera om sin politik. Något som fått utbildningsminister Jan Björklund att säga sig vilja ompröva nuvarande regler.
– Är det verkligen demokratiskt att släppa in nazistpartier på våra skolor, frågar Jonas Brännberg ((RS).
Han undrar hur kommunen i så fall gör om Hells angels kallar sig ett politiskt parti. Brännberg kan mycket väl tänka sig regler som stänger ute partier och organisationer vars verksamhet syftar till att kränka människor och mänskliga rättigheter.
– För mig är det ingen självklarhet att SD ska få tillträde, säger han.
Han fick stöd.
– Jag är inte heller främmande för det när det gäller partier som kränker och sorterar, säger Nina Berggård (V).
Thomas Olofsson (FP) talade för öppenhet och pluralism.
– Jag vill ha det så öppet som det bara går. Risken är att vi blir så rädda för såna åsikter att vi även stänger ute demokratiska krafter. Men det är ett jättesvårt dilemma, medger han.
Något beslut togs inte i Apu utan förslaget från tjänstemännen går nu till partigrupper för vidare debatt. I augusti tas beslut i kommunfullmäktige och målsättningen är största möjliga enighet.
Förslaget säger att de partier som finns i Luleås fullmäktige, Norrbottens landsting, Sveriges riksdag samt EU-parlamentet ska få tillträde till skolor och andra kommunlokaler. Men inte om man på "goda grunder" kan anta att det leder till ordningsproblem eller skadegörelse. I skolorna är det rektor som äger beslutet.
– Vi har tittat runt och våra riktlinjer är en bild av hur det är i Sverige, säger Stålnacke.
Politikerna inser att det blir problem om nazister vinner tillträde till de politiska församlingarna. Då krockar två regelsystem.