Trenden pekar nedåt – fler yngre missbrukare med allt svårare missbruk. Och i dag gäller nedåtdroger.
– Det går knappt att hitta någon som går på uppåtdroger i dag. Det är nedåtdroger som gäller nu. 90 procent av alla missbrukare går på nedåtdroger, det är en solklar trend, säger Johan Ekström, polis på den särskilda insatsgruppen.
Andreas Nilsson på landstingets missbruksavdelning i Luleå arbetar särskilt med unga med missbruksproblem ser också med oro på utvecklingen.
– Det går så fort i dag att varken föräldrar eller samhället hänger med. Det finns unga som drogar ned sig helt under en sommar trots att de startar från noll problem. Och när de kommer hit är det ofta åt helvete för sent, säger han.
De som jobbar med missbrukare är vana vid att dessa håller på med droger en längre period innan de fastnar i missbruket. Men så är det inte längre.
– Nej, glöm det där med inkörningsdroger. Förr kunde ungdomar dricka folköl och tända på någon gång för att sedan efter några år gå över till tyngre droger. Nu kan de testa cannabis för första gången en lördag och sedan injicera opiater helgen därpå, berättar Nilsson.
Johan Ekström håller med:
– I dag kan en ungdom som debuterar med droger helt hoppa över första ledet med alkohol och lättare droger. I stället går man på tabletterna direkt, säger han.
Unga missbrukare tar i dag inte antingen alkohol, spice, bensodiazepiner eller opiater - det tar allt som de kan komma över. Alla droger är starkt beroendeframkallande.
– Och då går det fort att droga ned sig, säger Andreas Nilsson.
Nilsson tror att nedåtdrogernas popularitet beror på att de unga som tar dem i grunden är disharmoniska och lever i ångest. Men han menar att benso och spice bara förvärrar läget.
– Det är det sämsta sättet att hantera ångest. Det skapar bara mer ångest och en spiral nedåt, säger Andreas Nilsson.
Han berättar också att drogerna förändras. Syntetiska doger är allt vanligare medan naturliga droger blir allt sällsyntare. Och de så kallade uppåtdrogerna amfetamin, kokain och ecstasy är på väg ut.
– En ren amfetamist är nästan lika utdöende som en ren alkoholist, säger Nilsson.
Men det finns även ljuspunkter. Landstinget har skärpt sin förskrivning av droger och då särskilt bensodiazepiner (se särskild artikel).