NLV:s vd om miljonerna i vinstuttag: "En filosofisk fråga"

När Luleåkoncernen startade första skolan 2006 var de tydliga med att de återinvesterade all vinst i verksamheten. 
Så fortsatte det fram till 2019, när NLV gjorde första utdelningen på 2,75 miljoner till aktieägarna som sedan fortsatt årligen. 
Hur resonerar friskolekoncernen om sitt vinstuttag på totalt 16,5 miljoner?

NLV:s vd Magnus Selberg får 25 procent av det årliga vinstuttaget.

NLV:s vd Magnus Selberg får 25 procent av det årliga vinstuttaget.

Foto: Alice Josephson

Luleå2025-03-25 18:30

Nya läroverket, NLV, Bergviken var den första fristående grundskola att öppna i Luleå 2006. Sex år senare öppnade NLV Bergnäset och 2021 slogs dörrarna upp till NLV Svartöstaden. I dag går omkring 900 elever i koncernens tre skolor och har blivit ett populärt alternativ till de kommunala skolorna i Luleå.

När NLV startade var de tydliga med att de återinvesterade all vinst i skolverksamheten. I en artikel i Kuriren från 2010 svarar deras dåvarande vd på frågan.

Gunvor Selberg säger att det inte blir någon utdelning till ägarna, allt går tillbaka till skolan. "Vi ska även bygga upp en reserv så att vi kan hjälpa barn som fått problem eller hamnat i en kris."

Länge var det koncernens linje. Men 2019 valde de att göra en första vinstutdelning till sina fem aktieägare på totalt 2,75 miljoner kronor. En summa som sedan dess delats ut årligen. 

undefined
Magnus Selberg tycker att de varit genomgående transparenta med planerna på vinstutdelning.

Magnus Selberg, vd för NLV, menar att det inte är konstigt. Enligt honom har de alltid varit transparenta med bolagets ekonomi och aldrig lovat att vinstuttag inte skulle vara aktuellt längre fram.

– Vi har hela tiden sparat ihop pengar för att starta nya skolor. Vi sparade för att starta NLV Bergnäset och Svartöstaden, vi har också velat starta ett gymnasium, även om det inte har varit möjligt. När vi insåg att vi inte skulle starta upp fler skolor gick vi in i en fas där vi fokuserade mer på ett förvaltarskap, då var det rätt läge för vinstutdelningar.

Var det inte en del av er marknadsföring i början att ni återinvesterade all vinst i verksamheten?

– Nej, men vi fick ofta frågan om det och har alltid varit transparenta, gentemot personal och media. Sedan lyckas vi effektivisera våra utgifter mycket mer än kommunen och tar ut en vinst utöver det. Men hade vi inte varit bättre än kommunens skolor så hade vi inte funnits, det är grunden i vår existens.

På vilka sätt är ni mer effektiva än kommunen?

– Vi har lägre kostnader för fastighetsskötsel, administration och ledning. Vi sparar även mycket pengar på inköp och på att lösa många problem själva, istället för att köpa in tjänster. Om larmet går i en av våra skolor en helg ringer de i första hand mig och inte en väktare. 

Har den långsiktiga planen från början varit att kunna ta ut vinst längre fram?

– Den långsiktiga planen har alltid varit att ha god ekonomi, vilket är typiskt för alla företagare. Vi tog inte ut någon lön den första tiden och fick ta personliga lån. Om tillfället gavs var det aldrig otänkbart för oss att ta ut vinst för att kompensera för de åren vi knappt tog ut någon lön.

undefined
Magnus Selberg menar att NLV har lägre kostnader för administration, inköp, fastighetsskötsel och ledning.

Var ni tillräckligt transparenta i början med att ni hade som avsikt att ta ut vinst längre fram?

– Ja, för det var inte vår strategi där och då.

Tror du att många föräldrar har placerat sina barn i NLV:s skolor för att ni har återinvesterat allt i verksamheten tidigare?

– Nej det tror jag inte, det är inte vad vi lockar barnen med och det är inte det som får föräldrarna att fatta beslut.

Tycker du 2,75 miljoner årligen är mycket eller lite pengar?

– Både och, beroende på perspektiv. Det är inte mycket i proportion till att vi omsatt flera miljarder under flera år. Det är inte heller mycket om man ser till vad kommunens huvudmannaskap kostat under 20 år. Så i jämförelse med kommunen tjänar jag fortfarande mindre än hälften så mycket som kommunens skolchef.

Hur mycket får du ut av dessa 2,75 miljoner årligen?

– 25 procent.

Kommer ni öka vinstuttaget framöver?

– Nej. 

undefined
Magnus Selberg är son till grundaren Gunvor Selberg.

Varför inte det?

– Det tror jag verkligen inte men i slutändan har det att göra med vart vi tar vägen. Vi har fortfarande saker som vi skulle vilja göra, som att öppna en gymnasieskola. Men då är vi tillbaka i en fas av uppbyggnad igen.

Skulle du säga att alla elever på NLV har de resurser de behöver idag?

– Oj, det skulle du egentligen fråga rektorn. Det jag kan svara på direkt är utifrån nyckeltalen och det är att de har bättre resurser än vad kommunen kan erbjuda utifrån varje mätbar position. 

Varför spelar jämförelsen med kommunen så stor roll? Hade ni inte fortfarande kunnat investera er vinst?

– Att jobba med barn är oändligt, därför är det viktigt att hitta en balans. Det blir annars en filosofisk fråga hur mycket som är tillräckligt att satsa när det alltid går att satsa mer på varje elev. Men eleven har fortfarande mycket bättre resurser och förutsättningar hos oss än om den hade gått i en kommunal skola.

undefined
NLV:s vd Magnus Selberg får 25 procent av det årliga vinstuttaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!