Fotografiets historia i Norrbotten men även Norrbottens historia genom fotografiet. Så vill Jan-Erik Lundström, chef på Norrbottens museum, beskriva en ny utställning som invigdes på lördagen. Lundström har i sin yrkesbana sysslat med kombinationen foto och historia.
– När vi gjorde årsboken i fjol utifrån ett brett fotografiskt fokus så inventerades ju nästan alla arkiv och samlingar i alla kommuner. Sedan var det naturligt att få den enkla idén om en utställning, säger han.
Utställningen kallas "De första 100 åren" av fotografiets historia i Norrbotten. Här finns de stora kända regionala kanonerna som Borg Mesch, Henny Tegström och Ludwig Wästfelt men även besökande och tillfälligt verksamma fotografer i länet som Lotten von Düben och Lennart Nilsson (ja, just han).
Utställningen spänner från mitten av 1800-talet och fram till slutet av 40-talet och omfattar tolv fotografer. Det blir därmed en hel del fokus på lappmarken och dess kolonisering samt natur och sameliv. Men även både exteriörer och interiörer från kuststäderna.
– Ja, här finns en hel del norrbottniska och även svenska klassiker, säger Jan-Erik Lundström.
Allt är i svart-vitt och vissa miljöer är helt fascinerande och kunde lika gärna vara hämtade från samtida bilder från guldruschen i Klondyke Alaska.
Bilderna kommer från olika arkiv och en del privata samlingar och en del av dem fanns redan i museets egna samlingar.