Norrbotten längst fram om psyksamarbete

Samverkan för att förbättra den psykiatriska vården. Det arbetar länets 14 kommuner med tillsammans med landstinget sedan ett år.
?  Norrbotten har kommit längst i landet när det gäller det här samarbetet, säger Ing-Marie Wieselgren på Nationell psykiatrisamordning.

LULEÅ2006-03-14 19:01
För ett år sedan kom de så kallade Miltonpengarna. Det handlade om pengar som regeringen satsade och satsar för att utveckla samarbete mellan psykiatri och socialtjänst. Bakom satsningen står den utredning som Anders Milton gjorde i sin psykatriutredning. <BR>Där konstaterades bland annat stora brister i samarbete mellan kommuner och landsting. Med hjälp av pengar från staten har landstinget och länets kommuner startat 18 samarbetsprojekt. <BR>Tanken är att man med hjälp av samarbete ska komma bort från revirtänkande.<BR>? Kommuner och landsting har olika budgetar och det har lett till att människor hamnat mellan två stolar. Det försöker vi ändra på genom att samarbeta, säger Bo Westerlund som är chef för landstingets Division Primärvård.<BR><BR><STRONG>Arbetsgrupper</STRONG><BR>I samarbetet ingår att landstinget och kommuner skapar gemensamma arbetsgrupper. <BR>? Människor med dubbeldiagnos, de som har missbruksproblem och psykiska besvär, har haft det extra svårt att få hjälp. Många gånger har de skickats till landstingets enheter för att få vård men sedan kommit till kommunen. Och  sedan tillbaka utan att något hänt.<BR>? Det har berott på den uppdelning av vården som vi haft.  Men det har vi ändrat på nu, säger Gerd Bergman på Luleå kommuns socialförvaltning.<BR>Stefan Bergström är chef för landstingets vuxenpsykatri.  Han säger att samarbetet mellan psykiatrin och länets kommuner gynnar alla personer som har psykiska besvär.<BR>? Förr hade kommunen sin personal och vi vår i olika arbetsgrupper. Det gjorde att ingen fick någon riktig helhetsbild av de problem som patienterna har. Nu är det annorlunda eftersom personal från kommuner och landsting samarbetar i arbetsgrupperna. <BR>? Det är inte bara bra för patienterna - vi får också mer för de pengar som vi satsar, säger Bergström.<BR><BR><STRONG>Tid innan det fungerar</STRONG><BR>Primärvårdschefen Bo Westerlund talar om de fördelar som samarbetet mellan landstinget och kommunerna har.   Samtidigt säger han att det kommer att ta tid innan det fungerar riktigt bra. Han konstaterade det på en presskonferens på tisdagen. På den närvarande Ing-Marie Wieselgren och Anne Tjärnberg från Nationell psykiatrisamordning.<BR>? Ni har kommit längst i landet när det gäller samarbete mellan kommuner och landsting. Och det beror på att ni har många kloka chefer, säger Ing-Marie Wieselgren.<BR>Hennes kollega Anne Tjärnberg säger att Norrbotten utmärker sig på flera sätt i det här sammanhanget.<BR>?  Primärvården (vårdcentralerna) deltar i samarbetet med psykiatrin och kommunernas socialförvaltningar - det är ovanligt men också mycket bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om