Norrbottens största sommarjobb

Här lyfter grejerna som ska ge Luleå bättre luft, ett jobb som kräver maskiner, människor och en massa björkved.

Ska hålla.  Daniel Westerlund och Björn Karlsson jobbar mot klockan.

Ska hålla. Daniel Westerlund och Björn Karlsson jobbar mot klockan.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-07-31 17:01

Allt hör ihop med ombyggnaden av SSAB Luleås masugn. Jobbet går mot målsnöret och efteråt börjar det nerviga jobbet med att få igång ugnen. Då behövs ved och hos SSAB lagras rikligt av björk.

När masugnen eldas igång igen kring 17 augusti börjar det med att ved läggs på botten och sedan fjuttar SSAB-folket på. Efterhand tillförs andra varor som LKAB-pellets och koks och stålproduktionen ska vara igång 24 augusti.

– Hittills håller vi tiden, säger Björn Karlsson, konsultfirman Mecon och projektledare för vissa delar. SSAB:s ledning har varnat för förseningar.

Masugnen byggdes år 2000, det här är första ombyggnaden och kapaciteten utökas inte. Tegel och delar av anläggningen byts ut. De fyra filter som ska motverka stoftutsläpp ersätts med en enda filteranläggning, därav dagens höga lyft. Om man liknar masugnen vid en spindel med flera armar så byts nu somliga armar ut mot en jättestor. Ungefär så ser lösningen ut, och den utmynnar i ett nybyggt filterhus.

– Det här är en arbetsmiljöfråga. De fyra filtren har haft otillräcklig kapacitet, de har inte räckt till för en bra arbetsmiljö, säger Björn Karlsson.

Han hävdar att nya lösningen ska ge märkbar skillnad på arbetsplatsen, och även påverka Luleå stad. Villkoren medger utsläpp av upp emot fem milligram stoft per kubikmeter luft.

– Den gamla anläggningen klarade det. Den nya har kapacitet för en utsläppsnivå lägre än två milligram, säger Björn Karlsson.

Masugnen togs ur bruk kring månadsskiftet maj/juni. Flera hundra personer sysselsätts, en är portugisen Antonio Garca, som varit i branschen i 40 år. Nu jobbar han åt Bo-Rolf Johanssons företag Limab.

– Det kom sig av att jag var i Kirkenes i Norge och jobbade. Genom åren har jag varit i länder som Sydafrika, Argentina, Tyskland, Norge, Sverige, Elfenbenskusten och Mali, säger Garca.

Jesper Johansson, Nybergs mekaniska, jobbar på annan ort några dagar per månad.

– Nyligen var jag i Oslo, jag har jobbat en del i Norge. Efter det här ska jag till pappersbruket i Munksund.

Samtidigt med att masugnen byggs om installerar SSAB nya LD-ugnar, viktiga delar i stålprocessen.

Koksverket är i drift. Det nya släcktorn som byggts ska minska utsläppen av stoft från koksverket.

– Ja, det blir en bra skillnad, säger Daniel Westerlund, även han projektledare.

Involverade

Masugnen byggdes år 2000 och byggs om under juni, juli och delar av augusti i år. Nya LD-ugnar kommer på plats och ytterligare arbeten utförs.

För att motverka produktionstapp har SSAB Luleå byggt upp lager. SSAB i Brahestad bistår med produktion och likaså har SSAB dragit igång den masugn i Oxelösund som varit ur produktion under lång tid.

Under ombyggnaden finns entreprenörsanställda från bland annat Portugal, Ryssland, Polen, baltiska länder, Storbritannien och Sverige på plats.

Upp emot 700 personer har varit igång med arbetena.

Klarar de tidsplanen ska masugnen köras igång 17-24 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om