Norrbottnisk mat till Asien

Renfilé och löjrom till Asien. Nu jobbar Matproducenterna för export av norrbottniska delikatesser.

Luleå2009-05-19 06:00
Tryggve Bergman, som jobbar åt Matproducenterna, en grupp livsmedelsproducenter i norra Sverige, låter entusiastisk.- Från början tänkte jag att Asien, det kan inte gå. Men ju mer man tittar på det desto mer förefaller det möjligt. Vi ska försöka. Vi behöver börja med att delta i en branschmässa och att anlita en agent. Mycket talar nu för oss, fraktflyget går från Luleå, valutan är gynnsam och vi har produkter som borde vara lämpliga. Samtidigt satsas 800 miljoner på att Sverige ska bli det nya jordbrukslandet, säger Tryggve Bergman.Nyligen träffade Tryggve Bergman jordbruksministern Eskil Erlandsson och diskuterade utsikterna för export. I dagarna åker han till Bryssel för samtal kring ursprungsbeteckning. En viktig del är nämligen säkringen av att det handlar om produkter med skyddad geografisk beteckning.Exportrådet är involverat.Som exempel på livsmedelsfrakter berättar Tryggve Bergman att Lufthansa har ett handelshus i Hong Kong och att det levererats lax dit.- De tar in Kalles kaviar och sånt.Det borde finnas möjlighet att hitta marknad för exempelvis exklusiva renprodukter, som renfilé och souvas. Även löjrom.- I Japan och andra delar av Asien är de ju vana vid kaviar, rysk kaviar och annan.Roger Niemi, ägare av Tornedalens Renprodukter, ser utsikter till export av exklusiva produkter.- Vi har inget konkret utan ska titta på det. Asien är en tillväxtmarknad och drar till sig folk. Det innebär att det också finns de med pengar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om