Nu är det slut med byte

På fredag är det sista dagen att byta in 50-lappar och 1000-lappar utan folieremsa till banken.Men bytet har inte gått helt felfritt menar Bernt Jansson, Svensk Handels ordförande i Luleå.– ­ Det är helt vansinnigt det vi håller på med.

INTE NÖJD. Bernt Jansson är ordförande för Svenska Handel i Luleå och anser inte att bytet gått helt felfritt. "Det är vi på Svensk Handel som får betala i slutänden", menar han.

INTE NÖJD. Bernt Jansson är ordförande för Svenska Handel i Luleå och anser inte att bytet gått helt felfritt. "Det är vi på Svensk Handel som får betala i slutänden", menar han.

Foto: Sofie Lind

Luleå2014-02-27 19:59

Femtiolappar som är tryckta från och med år 2004 har en folieremsa på sig, men sedlarna utan har också gått att betala med. Men sedan årsskiftet har de oklädda femtiolapparna och tusenkronorssedlarna varit ogiltiga, men fullt möjliga att lämna in till bankerna - fram tills nu. Nu på fredag är nämligen den sista dagen. Därefter får man skicka in sedlarna till Riksbanken som i sin tur byter ut sedlarna mot en avgift på hundra kronor.

Kostar Svensk Handel

Men avgiften i samband med sedelutbytet menar Bernt Jansson, ordförande för Svensk Handel i Luleå, kommer kosta företagarna mer än så.

– Varenda femtiolapp vi på handel löser in får vi betala en viss summa för, förklarar han.

Bernt Jansson vet inte summan på rak arm, men tippar på att sedelbytet kommer att kosta näringsidkare åtminstone hundratusen kronor om året.

I dag finns det allt färre banker som tar emot kontanter, något som lett till att handeln har fått stå för en större del av sedelutbytet. Riksbanken har också själva stängt ner många av sina lokalkontor runt om i landet, vilket i sin tur gjort att handlarna måste sätta in pengarna via inlösningsföretag, säger Bernt Jansson.

– Det är otroligt ogenomtänkt och framförallt så förs kostnaderna för bytet över på handeln. Vi är i grund och botten en aktör och sedelbytet är inte vårt problem egentligen, förklarar han.

Så Svensk Handel har drabbats mer av sedelbytet än gynnats?

– Ja, det är klart. Vi får ta alla problem som det här innebär.

Nästa sedelbyte oroar

Men en av anledningarna till att sedlarna utan folieremsa bytts ut, menar Riksbanken grundar sig på en önskan från Svensk Handel och bankerna inför det stora sedel- och myntutbytet som startar 2015. I oktober nästa år börjar nämligen de nya sedlarna tåga in.

De befintliga sedlarna kommer få en ny skrud, samtidigt som en del valörer tillkommer, som 200-kronorssedel.

Under 2016-2017 ska alla sedlar och mynt ha bytts ut och tillkommit.

Är du orolig inför nästa stora sedelbyte?

– Ja, den blir ju större än den här. Så där får jag hoppas på att man verkligen tänker igenom situationen ordentligt innan, säger Bernt Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om