Nu är rötan här

Nu är det extra viktigt att måna om att maten vi äter är färsk – åtminstone om man ska tro Bondepraktikan. Nu börjar nämligen rötmånaden, då bakterier lätt frodas i våra livsmedel tack vare det varma och fuktiga vädret.

Luleå2013-07-22 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Rötmånaden infaller enligt traditionen mellan slutet av juli och slutet av augusti, och har fått sitt namn eftersom det ofta är som varmast och fuktigast i Sverige under den perioden. Matvaror angrips då lättare av bakterier som kan ge matförgiftning – kylvaror som färsk fisk och kött är särskilt känsliga.

– Använd dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till TT.

På Ica Kvantum i Luleå är man dock inte nämnvärt orolig för ruttnande mat.

– Det är egentligen inga konstigheter – vi har samma temperatur i våra kylar 365 dagar om året, så det är rötmånad året om här, säger ägaren Daniel Andersson.

Rötmånadsvädret kan möjligen leda till att det blir fuktigare i butiken, och kondenserade vattendroppar från kyldiskarna kan rinna ner i vattenpölar på golvet. Men annars menar Daniel Andersson att man som kund inte ska behöva märka av rötmånaden.

– Det är som alla andra gånger man handlar – åker man och handlar en varm sommardag så ska man ta med sig en kylväska, säger han.

Han påpekar även att Norrbotten hittills inte bjudit på något vidare bakterievänligt väder i sommar.

– Det är ju svårt att få en rötmånad när vi inte haft någon sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om