Videon är inte längre tillgänglig
Rötmånaden infaller enligt traditionen mellan slutet av juli och slutet av augusti, och har fått sitt namn eftersom det ofta är som varmast och fuktigast i Sverige under den perioden. Matvaror angrips då lättare av bakterier som kan ge matförgiftning – kylvaror som färsk fisk och kött är särskilt känsliga.
– Använd dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, säger Rikard Dryselius, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till TT.
På Ica Kvantum i Luleå är man dock inte nämnvärt orolig för ruttnande mat.
– Det är egentligen inga konstigheter – vi har samma temperatur i våra kylar 365 dagar om året, så det är rötmånad året om här, säger ägaren Daniel Andersson.
Rötmånadsvädret kan möjligen leda till att det blir fuktigare i butiken, och kondenserade vattendroppar från kyldiskarna kan rinna ner i vattenpölar på golvet. Men annars menar Daniel Andersson att man som kund inte ska behöva märka av rötmånaden.
– Det är som alla andra gånger man handlar – åker man och handlar en varm sommardag så ska man ta med sig en kylväska, säger han.
Han påpekar även att Norrbotten hittills inte bjudit på något vidare bakterievänligt väder i sommar.
– Det är ju svårt att få en rötmånad när vi inte haft någon sommar.