Nu bullar han upp inför pensioneringen

Bagaren Roland Niska pensionerar sig från mjöl och deg.
Det är inte många bagerier kvar av den här storleken i Norrbotten, beklagar han. - Men nog blir det en fortsättning här.

LULEÅ2006-11-07 06:00
Degen för nattens bak av källarfranska är klar när Kuriren stegar in. Maskinellt delas degen upp i lämpliga storlekar och trillar ner på plåtar, jäsning nästa!
Innan klockan fyra på morgonen ska 75 olika artiklar ha bakats av Roland Niska och de flinka bröderna Keionen, Lars och Anders. Sammanlagt finns sex anställda i Bergnäsets bageri, paketerarna kommer halv tolv på natten.
Det ska bli limpor, franska, butterkakor, grekiskt lantbröd och baguetter. En av bröderna Keionen gör bakelser. All deg ordnas inte denna kväll utan det finns deg som frusits ner och som nu tinas upp. Kunder är butiker, restauranger och Hugossons, som ska ha bröd till landgångar och smörgåstårtor.
En bakugn äter elström. Roland Niska berättar att han fått 100 procents fördyring av elströmmen över två år.

Ingen fara göra fel
Bageriet i Bergnäset har en längre historia än epoken Niska. Innan han tog över odlade han grönsaker i Juoksengi. Bageriet köpte han 1993.
- Första tiden gick jag upp två hekto varje vecka, jag bara åt.
Turligt nog avtog hungern och så mycket som det nu bakas har han sällan varit med om.
- Det är ett ganska bra yrke, gör man fel är det bara att göra om. Misslyckas du med grönsaker på våren har du ju inget att sälja. Nog finns det spekulanter på det här, en tre, fyra stycken. Nu finns få bagerier kvar av den här storleken. Jag trodde det skulle gå lättare när storbagerierna i Luleå lade ner, men det blev tvärtom. Jag slutar för att jag är 63 och för att händerna och axlarna är slut. Jag är ju uppvuxen med maskiner, traktorer och så. Och så kom grönsaks­odligen. Jag har lyft massor av grejer över åren.
Roland Niska säger att han arbetar 350 timmar per månad.
- Jag går hem och sover och så börjar jag igen.
Bagare tjänar för lite, anser han. En gång uppmanade han facket att hänga på en egen aktion för högre löner allmänt. Arbetsgivaren, han själv, skulle gå i strejk i protest mot lågt löneläge för anställda. Om alla höjer lönerna skulle ju även han göra det och i slutänden är det ändå konsumentens pengar, resonerar han. Det blev inte mycket av aktionen, ingen hängde på.
- På 1930-talet hade bagare mer betalt än snickare. I dag tjänar snickare 200 kronor timmen vid byggena i Norrbotten. Bagarna är inte i närheten och kan inte åka iväg till frissan.

Beställning med prägel
Det är specialbak på gång hos bagare Niska. En specialbeställning med norrländsk prägel ska göras för marknad på Liseberg. Rulle med renkött och lappkakor är att vänta. Roland Niska har en specialare på gång med rölleka, fast just nu förundras han över hur det ska smaka i slutänden.
Lika förundrad är han över var alla plastlådor han lånar ut tar vägen.
- På tio år har det försvunnit 6.000 lådor, för 350.000 kronor.
Det kan gå galet ibland. Roland Niska berättar om när han utlovat 200 limpor till ett idrottsevenemang. När leveransen skulle hämtas tog sig den glömske bagaren för den mjöliga pannan:
- Oj, limporna ...
Slutklämmen blev att ett storbageri i Luleå räddade leveransen, gratis. De hade limpor som skulle kastas.
Och medan den här artikeln trycks matar bagare Niska ut mera limpa, av egen sort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om