Nu har minnet kommit tillbaka

Bengt Lundberg halkade på en isfläck och skadades allvarligt och minnet försvann. Av julen 2014 kommer han inte ihåg så mycket.

Skadades svårt.  Bengt Lundberg minns ingenting av olyckan och tiden efter. Nu, ett drygt år senare, är han nästan helt återställd och minnet har kommit tillbaka.

Skadades svårt. Bengt Lundberg minns ingenting av olyckan och tiden efter. Nu, ett drygt år senare, är han nästan helt återställd och minnet har kommit tillbaka.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-12-23 07:00

Bengt Lundberg är en pigg och vital 80-åring. Söndagen den 16 oktober förra året var han som vanligt ute på sin dagliga timslånga morgonpromenad. Då han kom hem på gården till huset där han bor så var olyckan framme. Det hade kommit lite snö under natten och han såg inte den lilla isfläcken som hade täckts av ett tunt lager snö.

– Egentligen minns jag ingenting efter det att jag halkade. Men jag vet att jag ramlade baklänges och slog i bakhuvudet, berättar han.

Han tog sig in i lägenheten för egen maskin och berättade för hustrun Stina att han hade halkat på gården och att han kände sig lite konstig. De tänkte inte så mycket mer på det som hänt och har var till och med ute med bilen en sväng lite senare på dagen.

Sedan blev han sämre. Han blev trött, fick ont i huvudet och på tisdagsmorgonen slutade det vänstra benet att fungera.

– Då åkte vi upp till Sunderbyn. Han röntgades och sedan fick han ett kraftigt krampanfall och blev medvetslös, berättar Stina Lundberg.

Det blev flygtransport till Umeå och där konstaterades en kraftig blödning i huvudet. Där opererades han två gånger och han blev kvar i Umeå i 16 dagar. Sedan transporterades han tillbaka till Sunderbyn.

Han var väldigt illa däran och han var förlamad på den vänstra sidan och för att kunna gå behövde han en rollator som stöd och någon som höll i honom.

– Ja, det var nog ganska eländigt, säger Bengt Lundberg och får stöd av hustrun Stina för att kunna berätta om månaderna efter olyckan.

Veckan innan jul fick han lämna sjukhuset i Sunderbyn och åka hem.

– Jag kände en enorm tacksamhet över att få komma hem. Jag tror att man kvicknar till fortare om man får lämna sjukhuset, säger han.

Sakta men säkert har han nu börjat komma tillbaka till det normala livet. I maj ställde han undan rollatorn och nu går han sina dagliga promenader, både morgon och kväll.

– Jag har aldrig idrottat, men jag har alltid promenerat och läkarna sa att jag klarat mig så bra tack vare min goda fysik. Nu är det bara det vänstra benet som är lite svagare och så kan jag bli trött lite fortare, säger han.

Bengt Lundberg har jobbat med tekniska frågor inom radio och tv, bland annat i Norrbotten. Nu är han åter i fullgång med att dokumentera den norrbottniska radiohistorien på hemsidan radiohistoria.nu.

– Det gamla sitter i vart fall kvar. Närminnet kan det vara lite si och så med. Sedan har jag lärt mig att man ska titta ner när man är ute och går, säger han och skrattar.

Så nu ser han fram emot en jul han kommer att minnas.

Föga överraskande inträffade flest halkolyckor i de nordligaste länen. Norrbotten toppar halkolycksstatistiken. Under 2014 rapporterades 206 halkolyckor som krävde sjukhusvård. Totalt i landet skadade 1 800 personer sedan de halkat på is eller snö. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

I Norrbotten är det en minskning jämfört med 2013 då de rapporterades 226 halkolyckor och 259 olyckor rekordåret 2012.

Ser man till antalet patienter per 100 000 invånare så ligger Norrbotten också i topp med 82,40 olyckor. Det kan jämföras med Skåne där endast 7,22 personer per 100 000 invånare fick uppsöka sjukhus sedan de halkat på snö eller is.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om