Nu lovar regeringen åtgärder

Utan riskkapital till företag i landsorten blir Sverige mindre runt, varnar Norrlandsfondens VD Lars-Olov Söderström. - Jag delar den bilden, hälsar regeringen via Linda Ylivainio. Nu pågår utredning.

LULEÅ2008-05-09 06:00
Maud Olofsson, politiskt sakkunniga Linda Ylivainios chef vid näringsdepartementet, har utsett Jan-Olle Folkesson till att sköta utredningen, som ska göra statliga finansieringsinsatser för nya, små och medelstora företag mer effektiva.- De statliga stödinsatserna ska främja ett gott företagsklimat inom befintliga branscher men också anpassas så att de främjar utvecklingen av nya, uttalade näringsminister Maud Olofsson nyligen.Bland annat ska insatserna från Innovationsbron, Industrifonden, länsstyrelsen, universitetens holdingbolag och Almi granskas.Vidare ska utredningen titta på ett närmare samarbete mellan Almi och Norrlandsfonden.- Vi driver delvis överlappande verksamhet. Möjligen ska man titta på hur vi kan arbeta mindre överlappande. Jag tror inte det är aktuellt att slå ihop oss, kommenterar Norrlandsfondens chef Lars-Ove Söderström.Bekvämt med Kista
Efter utredningen lämnar regeringen förslag på åtgärder. Lars-Ove Söderström hoppas att det som genomförs rubbar rådande förhållanden.- Storstäderna tar det mesta av kapitalet beroende på att beslutsfattarna sitter i Stockholm. Det är bekvämare ta sig till Kista än att flyga till Luleå för att titta på ett företag. Det är inte bara ett Norrlandsbekymmer utan ett landsortsbekymmer. Faktiskt klarar sig Norrbotten och Västerbotten bättre än andra delar av landet.-  Industriföretag kan växa successivt. Vissa företag, de som gör mjuka investeringar, behöver mer ägarkapital. Det tar längre tid för de företagen innan de får intäkter av investeringen. Men med de förhållanden vi har blir Sverige mindre runt. Nog är det här uppmärksammat av politiken, men däremot inte ner på nivån att de ser exempelvis att Industrifonden har få investeringar i landsorten, säger Lars-Olov Söderström.Linda Ylivainio håller med om att kapitalet hamnar i de största städerna. Däremot köper hon inte Luleå näringslivschef Thomas Nilssons bild av att Innovationsbron blivit en storstadsföreteelse.- Det är svepande åsikter. Innovationsbron hade 40 styrelseledamöter men 35 anställda. Är det en god ordning? undrar Linda Ylivainio. Hon tror också att den framförda bilden präglas av åsikter från chefer som haft höga befattningar men fått annan uppgift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om